Студентските стипендии да бъдат увеличени с 20% предлага в проект

...
Студентските стипендии да бъдат увеличени с 20% предлага в проект
Коментари Харесай

Увеличават студентските стипендии с 20% |

Студентските стипендии да бъдат увеличени с 20% предлага в план за разпореждане на Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Минималната ще стане 85 при настоящи 70 лв., а оптималната - 180 при 150 лева в този момент, планува изменението в Постановление на Министерски съвет 90. 

Увеличението ще влезе в действие от началото на втория учебен срок на настоящата образователна 2020/2021 година

" Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да поставят повече старания за реализиране на по-високи резултати в образователния развой и възстановяване на качеството на образованието, както и доближаването му до упованията на работодателите ", написа в претекстовете си Вълчев.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 година е планувано нарастване с 6 млн. лв. на дотацията на държавните висши учебни заведения за стипендии на студентите и докторантите, което ще им даде опция да покачат размера на стипендиите за триумф и/или приход с 20%.

" Промяната на размера е оптималната допустима на този стадий и е разследване от редица направени разбори и извършени диалози с Националното посланичество на студентските препоръки - написа още Вълчев. - Усредненият размер на стипендиите за българските студенти през последните две образователни години е към 107 лева на месец, което е почти по средата сред най-ниския и най-високия размер все още. "

Запазва се досегашният размер на месечните стипендии за задграничните студенти.

В плана е допълнен и механизмът за установяване на средствата за стипендии по висши учебни заведения за българските и задгранични докторанти. Те се възнамеряват съгласно броя на продължаващите от миналата година (според броя на месеците) и одобрения нов банкет, а за задграничните (без средствата за стипендии за първата година на образование на признатите по междуправителствени спогодби за учебен, теоретичен и културен обмен) – съгласно броя на стипендиантите от миналата година, новоприетите след приблизително обучение и одобрения банкет след висше обучение.

Ограничава се правото за приемане на стипендия от докторанти и специализанти при пренасяне от една докторска стратегия или специализация в друга или от едно висше училище/научна организация в друго/друга, в случай че освен това пренасяне се удължи периода на докторантурата/специализацията. Ограничението е за времето, през което са получавали стипендия на предходното място.

" Причините, които постановат приемането на акта, с изключение на нуждата да се внесе изясненост или добавят някои текстове, които практиката демонстрира, че се поясняват нееднозначно, е и обстоятелството, че минималният и оптималният размер на стипендиите на студентите не е променян повече от 5 години при непрестанно увеличаващи се разноски за издръжката на образованието
на един студент " - коментира министърът на образованието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР