Студентка в инвалидна количка свири на арфа на сцена в

...
Студентка в инвалидна количка свири на арфа на сцена в
Коментари Харесай

Студентка в инвалидна количка свири на арфа с очи

Студентка в инвалидна количка свири на арфа на сцена в Атина. Александра Керлиду страда от церебрална парализа, поради която не би могла да свири на музикален инструмент като арфа, само че все пак, тя го прави. Само с пренасяне на очите си през компютърен екран, 21-годишната жена изпълва въздуха със звуци на арфа, написа на уеб страницата си ABC News.

Александра не може нито да си служи с ръцете си, нито да приказва и считала, че в никакъв случай не би била способна да свири на какъвто и да е музикален инструмент. Благодарение на специфичен програмен продукт обаче, през днешния ден тя е изцяло способна да го стори.



" Eyeharp " е следен с взор дигитален програмен продукт, който разрешава на хора с физически увреждания да свирят музика.

" Чувствах се необичайно, в никакъв случай не съм си представяла такова нещо ", споделя Александра, употребявайки компютърна стратегия за генериране на тирада, до момента в който разказва първия си допир с " Eyeharp ". Тя тествала софтуера за първи път в дома си на о-в Лесбос със основателя му Захариас Вамвакусис.

Компютърен академик и музикант, Вамвакусис е въодушевен да сътвори програмата, откакто негов другар музикант потърпевш при злополука с мотоциклет малко преди да изнесат общ концерт.

„ В началото не беше ясно дали той ще може да движи ръцете си, котките и пръстите си и да свири музика още веднъж. Това беше потрес за мен и осъзнах, че има потребност от този тип технология ", спомня си Вамвакусис.

Дигиталната технология за следене на погледа е необятно употребена в компютърните игри, сферата на сигурността и в медицината.

Вамвакусис взема решение, че би могъл да употребява тази технология и за основаване и осъществяване на музика и го прави. Неговата стратегия е за 25 музикални инструмента. За потреблението ѝ е нужна централизация, с цел да не се мести погледът прекомерно бързо върху идната нота.

Повечето свирили с нея са удовлетворени от постигнатото. Досега тя е свалена от 2000 души.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР