Студентка от Саудитска Арабия в университета в Лийдс - Салма

...
Студентка от Саудитска Арабия в университета в Лийдс - Салма
Коментари Харесай

Студентка от Саудитска Арабия осъдена на 34 години затвор заради Туитър

Студентка от Саудитска Арабия в университета в Лийдс - Салма Ал-Шехаб , която се е върнала в кралството за почивка, е наказана на 34 години затвор за това, че е имала акаунт в Twitter и е следвала и препращала известия на дисиденти и деятели.

Присъдата, произнесена от специфичния саудитски съд за терористите, е произнесена седмици след визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Саудитска Арабия, за което правозащитници предизвестиха, че може да окуражи кралството да ускори репресиите си против дисиденти и други продемократични деятели.

Случаят е и последният образец за това по какъв начин престолонаследникът Мохамед бин Салман се е насочил към потребителите на Twitter в акцията си за репресии, като в това време управлява огромен заобиколен дял в американската обществена медия посредством саудитския върховен капиталов фонд - Public Investment Fund (PIF).

34-годишната Салма ал-Шехаб, майка на две дребни деца, в началото беше наказана на три години затвор за " закононарушение ", изразяващо се в потребление на интернет уебсайт за " предизвикателство на публични безредици и дестабилизиране на гражданската и националната сигурност ". Но в понеделник апелативният съд постанови нова присъда - 34 години затвор , последвани от 34-годишна възбрана за пътешестване - откакто прокурор изиска от съда да прегледа други хипотетични закононарушения.

Според превод на правосъдните протоколи, с които се е срещнал в. " Гардиън ", новите обвинявания включват изказванието, че Шехаб е " подпомагал тези, които се стремят да провокират публични вълнения и да дестабилизират гражданската и националната сигурност, като е следвал техните сметки в " Туитър " и е препращал техни туитове. Смята се, че Шехаб към момента може да изиска ново обжалване по делото .
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР