Студентите трябва да платят таксата си за втория семестър, казаха

...
Студентите трябва да платят таксата си за втория семестър, казаха
Коментари Харесай

Студентските такси: Вторият семестър трябва да се плати, след това сумата ще бъде върната

Студентите би трябвало да платят таксата си за втория учебен срок, споделиха през днешния ден ректори на висши учебни заведения за " По света и у нас ", а по-късно парите наложително ще бъдат върнати.

Казусът породи, откакто в понеделник министър председателят Денков разгласи, че страната ще поеме таксите на студентите и докторантите държавна поръчка и това ще стане още от втория учебен срок.

Така се появи и въпросът би трябвало или не студентите да заплатят тази такса, защото заплащанията към този момент текат.

В Университета за Национално и Световно стопанство таксите за втория учебен срок се заплащат сред 29 януари и 29 февруари. Плащането става онлайн. Студентите знаят за предвижданите промени. Някои от тях към този момент са платили таксата си и чакат да им върнат парите, други ще платят, трети изчакват края на февруари, с цел да видят дали ще се одобряват измененията в Закона за висшето обучение.

" Очакваме държавното управление да реши страната да ни поеме таксите. Не съм го платила и аз към момента очаквам съвсем крайния период да забележим какво ще стане дали ще би трябвало да ги плащаме въобще ", споделя студент.

" Не, към момента не съм я заплатил. Предстои възнаграждение. Предполагам, че университетът ще я върне в най-скоро време ", съобщи Илиян Чабуклийски, ръководител на Студентския съвет на УНСС.

" За да стартира семестъра, законът ни задължава да вземем таксите за втория учебен срок " - това обясниха за " По света и у нас " ректорите на УНСС и Музикалната академия.

Според Министерския съвет връщането на парите би трябвало да стане до два месеца от приемането на измененията в Закона. В същото време се разгоряха и разногласия " за " и " срещу " смяната.

" Според мен равнището на образованието ще спадне ".

" Според мен ще е доста потребно за студените, ще стимулира малко хората, тъй като тези такси на моменти ти идват отвън бюджета ".

Ректорите към момента проучват измененията и споделят, че пълноценно ще се възползват от месеца за публично разискване. Според финансовия министър има няколко аварийни пера в бюджета и в случай че Парламентът реши тези пари ще бъдат дадени за студентите.

" Моето персонално мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от гратис обучение. Но метода, по който съгласно мен би трябвало да стане е както е програмата Стамболов, в случай че се възползвате пет години от гратис обучение по-късно да имате обвързване да работите две, три, четири години в страната " разяснява финансовият министър Асен Василев.

Така страната ще може да си върне инвестицията, която е направила в студента.

Автори: Елиана Димитрова, Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР