Студенти по медицина може да се включат като доброволци в

...
Студенти по медицина може да се включат като доброволци в
Коментари Харесай

Студенти помагат при тестването на учениците

Студенти по медицина може да се включат като доброволци в тестването на децата от начален стадий, което стартира в Пловдивска област през днешния ден и на следващия ден. Двукратното проучване всяка седмица е изискване учениците да се върнат на учебно заведение присъствено - в случай че е изпълнено и другото условие: половината от родителите в паралелката да са съгласни.

До момента единствено един родител от начално учебно заведение в Пловдив ни е потърсил за подпомагане, сподели Мирела Илиева, ръководител на Асоциацията на студентите медици от МУ-Пловдив. Тя е споделила молбата му в чатовете и Facebook групите на другите курсове, с цел да могат искащи да се свържат непосредствено с него.

Очакваме и шефове да ни потърсят, сподели Илиева. Според нея ще има младежи, които ще откликнат. Проблем е обаче, че сега е интервал на натоварен образователен развой и доброволците би трябвало да жертват някоя лекция, с цел да отидат в учебно заведение. Заниманията на студентите медици стартират още в 7 ч. сутринта, а към 7,30-8 ч. е стартът на тестването в образователните заведения. Въпреки това от асоциацията остават разполагаем да търсят разновидности.

Днес връщането на учениците от начален стадий с проучване с щадящ антигенен тест стартира първо в 6 учебни заведения в Пловдивска област - в които няма изборни секции и които са създали нужната организация. В другите стартът е на следващия ден.

Единственото пловдивско измежду първите е ОУ " Виктория и Крикор Тютюнджян ". Там се връщат в клас всичките 8 паралелки от начален стадий. Във всяка имаме по двама-трима доброволци всред родителите, които ще оказват помощ на учителите, сподели шефът Симон Тютелян. Има обособени деца, които остават в режим на онлайн образование, само че в никоя паралелка не са повече от 2-3.

Щафетно проучване и време за закуска

Планът за първия ден е в 7 ч. да бъде тестван първо непедагогическият личен състав, който няма зелен документ. В 7.30 ч. е ред на учителите, които не са преболедували и не са се ваксинирали. За личния състав Арменското учебно заведение е осигурило проби вид " близалка ". Началото за учениците е в 8 часа. Очакванията са тестването да завърши до 8,30 ч. След това от учебното заведение са планували 20 минути децата да закусят, защото тестванията се вършат при категорично условие да не са консумирали храна и питиета 30 минути преди взимане на тестът. Занятията ще започват в 9 ч.

Тази организация към този момент ще може да се съблюдава, само че ще зародят проблеми, когато се върнат и огромните възпитаници - образователното заведение е на две смени и изпитва усложнения с обезпечаване на образователни зали. Известно стеснение има и за учителите от следобедната занималня, които ще би трябвало да идват и сутринта. Възможно е да оказва помощ здравната сестра от близката ДГ " Майчина грижа ".

Днес започва връщането на децата с тест още в ОУ " Св. св. Кирил и Методий " в Устина, НУ " Св. Климент Охридски " във Войсил, ОУ " Васил Левски " в Кърнаре, СУ " Христо Ботев " в Лъки, ОУ " Ген. Карцов " в Христо Даново.

В цялата област единодушие за тестване е декларирано за 55,18% от децата от 1. до 4. клас и следва връщане присъствено на 59,67% от паралелките. Ситуацията обаче е динамична - има родители, които не престават да подават заявления и съгласно регламента децата им могат да се включат в процеса 2 дни след поръчката, други пък са размислили и отдръпват заявките си. Пловдивско получи 39 840 теста, които би трябвало да стигнат и за идната седмица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР