Студенти от всички краища на света казаха куплет от химна

...
Студенти от всички краища на света казаха куплет от химна
Коментари Харесай

Студенти от 7 националности пяха Върви, народе възродени“

Студенти от всички краища на света споделиха куплет от химна за Кирил и Методий „ Върви, народе възродени “ на празненство „ Букет от националности “, с което Аграрният университет означи през днешния ден на патерица 24 май.

За да научи всеки своята строфа, преподавателка им пратила звукови известия по какъв начин се произнасят думите и транскрипцията им. Така гласовете на Галина, Адриана, Евгени и Александро от Молдова подадоха щафетата на Анастасия, Аня и Диана от Украйна. Те пък - на Джамал от Египет, Махмуда и Разия от Бангладеш, Ониние от Нигерия, Давид от Камерун и Мурат от Турция...

Докато последният изрече облекчено след комплицираната чуждоезична задача: „ Честит празник! “.

Всичко велико и всичко нормално стартира от ученическата пейка, обърна се ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева към младежите. Освен българите, измежду тях има от Молдова, Камерун, Нигерия, Бангладеш, Пакистан, Украйна, Египет, Турция, Казахстан, Словения, Гърция, Чехия, Испания, Южна Африка и Албания. В последните години висшето образователно заведение празнува 24 май, като дава опция и на тях да показват своите култури. Така следва политиките за мултинационалност в модерните висши учебни заведения и дава знак за почитание и приемливост.



На зелената ливада зад Ректората първи тропнаха български национални танци деца от ДГ „ Боряна “. Покрай тях и Мохамад от Пакистан доби кураж за първи път в живота си да пее пред аудитория. Това е ария, която споделя, че би трябвало да обичаш родината си повече от всичко друго, показа той.

Разтушиха се, само че и потъгуваха за родината, девойките от Украйна. В Пловдив са от март, всеки ден се чуват с околните в покрайнините на Киев, където се водят сражения от войната с Русия.

Едно от момчетата по този начин и не могло да дойде, тъй като е мобилизирано. Въпреки тежките условия в страната им, девойките нямат самообладание да се вънат. Тук учат и са настанени гратис. Аграрният университет е подготвен да им предложи благоприятни условия да останат и след юли, когато изтича обменът по стратегия „ Еразъм+ “.



На празника в специфични шатри наши студенти предложиха на гостите салати от пресни зеленчуци и агнешко. Чужденците не отстъпиха, като всеки измайстори в полеви условия в общежитието или квартирата по нещо обичайно от кухнята на своята страна. Махмуда и Разия от Бангладеш почерпиха с риба с къри и леща, както се подготвят по техните национални предписания, Мурат Йълдъз от Турция сложи до тях булгур със зеленчуци.

Даниш от Пакистан пък се постара с дал тарка - леща със зеленчуци, къри, чесън, лук, джинджифил и розмарин. Изнанада и с чад - ядене от грах, нахут и картофи, за което се употребяват също банан и кисело мляко.

Муамар чайс, което е арабски ориз, лаваш и пълнени чушки - маши, имаше още на студентската софра. Молдовците прибавиха и качамак с мамалига, украинците пък бяха сварили борш, към който прибавиха обичайни варенки. Накрая всички се хванаха дружно на хоро по „ Рипни, Калинке “, написа „ Марица “.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР