Студенти от сдружението Мост през вековете правят опит да спасят

...
Студенти от сдружението Мост през вековете правят опит да спасят
Коментари Харесай

Студенти спасяват Каравеловата печатница в Букурещ


Студенти от сдружението " Мост през вековете " вършат опит да спасят постройката в центъра на Букурещ, дарена на Любен Каравело в за неговото издателство. Солаковият хан e издигнат през далечната 1859 година от братя Солакулу от Свищов и дълги години е бил огнище на българското революционно дело. От повече от 60 години обаче този възрожденски център с историческо значение, който през днешния ден е Европейски културен институт, тъне в давност и съсипия .

Сградата се води частен парцел и от десетилетия се вършат опити тя да бъде избавена, в това число и от жители от Румъния. От наша страна за жалост нито една институция или министерство не демонстрират интерес , споделя Николай Чакъров от сдружението, основател на концепцията.

Докато се води спор за собствеността на парцела и неговото предопределение, ханът стартира да се разрушава и става рисков за близките .

" Сградата към този момент е в плачевно положение . Останала е безусловно една фасада с плочата на Любен Каравелов начело, на която е изписано, че там е била неговата печатница ", изяснява Чакъров и добавя, че единственото, което сега се вижда, е релефът с главата на Каравелов, който е откраднат и продаден на вторични първични материали.
 Каравеловата печатница в Букурещ тъне в съсипия
Каравеловата печатница в Букурещ тъне в съсипия

В постройката се издавали вестниците " Свобода " и " Независимост "

Солаковият хан има огромно историческо значение . В тази постройка Любен Каравелов са оповестени вестниците " Свобода ", " Независимост " и " Знаме ". Тук леговище са намерили видните революционери Христо Ботев и Васил Левски. На това място е свикано и събранието на БРЦК, на което Левски е определен за деятел на вътрешната организация в България.

Обединени от концепцията Солаковият хан да остане като жива част от българската история, студентите от младежкото историческо съдружие " Мост през вековете " слагат началото на Инициативен комитет. Неговата цел е да покаже, че България има желание да избави тази постройка като монумент на културата .

" Идеята е да се запази, реставрира и да се трансформира в Български културен център, споделя Николай Чакъров. В противоположен случай това няма да е първият исторически хан, който страната ни губи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР