Студент ще стане част от екипа ми от началото на

...
Студент ще стане част от екипа ми от началото на
Коментари Харесай

Министър Явор Гечев взима студент в екипа си: Свежа мисъл да ни изкара от обувките -

Студент ще стане част от екипа ми от началото на академичната година. Той ще има равни права с политическия кабинет и ще бъде ученик на един от профилираните университети в бранша на земеделието.

Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев при показване на целите в работата на ведомството и екипа си. Той посочи, че следва да бъдат оповестени критериите за избор. „ По този метод желаеме човек, който да ни изкара от обувките, да е необременената, свежа мисъл “, добави още министърът. В екипа на Явор Гечев влизат заместник-министрите доцент Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.

„ Единствен, главен приоритет в работата са земеделските производители и преработватели “, безапелационен бе министър Явор Гечев. Той добави, че министерството няма да се лиши от качествени фрагменти, всичко положително стартирано от предходния кабинет ще бъде непокътнато, а това което има потребност от смяна, ще бъде изменено. „ Не очаквайте от мен реваншизъм “, означи министърът.

„ От първия ден половината държавно управление работи по проблема с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, за което желая да благодаря на всички представители на кабинета “, разяснява аграрният министър. Той осведоми, че сега ситуацията е обикновено и чакащи камиони няма. „ Показахме, че има страна. Съдебните разногласия могат да продължат, а ние имаме подготвеност да подсигуряваме естествените процеси “, уточни още Явор Гечев. Относно лабораторните проучвания министърът съобщи, че ще се съблюдават законовите разпореждания. И добави, че е почнало едно положително начинание, само че е трябвало още подготовка. Според него има малко повече ПР по тематиката. Министърът беше безапелационен, че колони на граничния пункт не би трябвало да има.

Относно Стратегическия проект министър Гечев уточни: „ Нашата упоритост е той да бъде приключен през октомври като дейностите по него ще продължат в непрекъсната връзка с Европейската комисия, а експертизата ще бъде водеща в процеса “. По думите му са нужни законодателни промени, които би трябвало да бъдат направени, с цел да стартира използването му. „ За страдание тази активност не е стартирала до сегашния миг. Това прави предизвикването по-голямо, по тази причина ще се работи на високи обороти “, сподели още той. Министърът заяви, че нужните законови промени ще бъдат готови и предадени на идващото постоянно държавно управление. Според него ограничаване е, че няма работещо Народно заседание, тъй като има нужда от законодателни промени във връзка с бранша.

Нека успокоим земеделците, че заплащанията към тях, изключително в тези сложни времена, няма да бъдат спрени “, увери Явор Гечев. Аграрният министър уточни, че има опция част от Стратегическия проект да стартира да се ползва и без нормативни промени, само че това не е целесъобразно. Той разяснява още, че написаното в Стратегическия проект, ще е това, което страната ще извършва в идващите 5 години, Европейски Съюз задава рамката, само че страните могат да се съобразят със характерните си потребности. По думите му, сега се мисли и по нов механизъм за подкрепяне на бранша, като следва идната седмица да има повече изясненост по тематиката.

„ Няма да има проблем с изхранването на хората “, безапелационен бе Явор Гечев. Министърът уточни, че реколтата от пшеница е добра, като се чака тя да доближи към 6,5 млн. тона и не се планува спешна обстановка. Според него поради продължаващата война в Украйна и износът на зърно, в България, Полша и Румъния се получава свръхпредлагане. „ Имаме хрумвания и работим по разнообразни хипотези за решение на този въпрос, които ще бъдат коментирани с Европейската комисия “, заяви той. Относно контрола върху пшеницата, която се внася, Явор Гечев осведоми, че се обмислят спомагателни ограничения в тази посока.

Земеделският министър съобщи още, че ще се направи всичко належащо за обезпечаване на дървата за огрев на популацията. По думите му има известно закъснение с добива на дървесина, само че в този момент е моментът, в който може да се реагира. И посочи, че поради енергийната рецесия, се регистрира увеличение в търсенето на дървесина.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР