Студент от Университета в Куинсланд е авторът на разработкатаЮма Деко

...
Студент от Университета в Куинсланд е авторът на разработкатаЮма Деко
Коментари Харесай

Ново приложение помага на незрящите да виждат звездите

Студент от Университета в Куинсланд е създателят на създаването

Юма Деко е основал приложение, което дава на незрящите „ ефимер ” или астрономическа информация за обект в слънчевата система (снимка: University of Queensland)

Приложение, създадено от студенти в Университета в Куинсланд, оказва помощ на хората с повредено зрение да виждат звездите и планетите в нашата слънчева система и да „ направляват ” измежду тях.

Юма Деко, студент в департамента по осведомителни технологии и електроинженеринг в университета, се влюбил в науката за космоса, когато бил на седемгодишна възраст. Когато обаче изгубил зрението си през 2009 година, към този момент не можел да гледа в небето и да се любува на гледката.

„ Днес има безчет принадлежности, програмен продукт и приложения, които дават ясна визия за небето и неговите звезди и планети ”, споделя той пред университетския уебсайт. „ Те евентуално са прелестни, само че не са проектирани да са налични за незрящи хора ”.

„ Затова се заех със задачата да основа приложение, което да прави тъкмо това – за мен и всички останали слепи консуматори, които имат същия интерес и любознание към това, което свети над главите ни 24 часа в денонощието ”, споделя Деко.

Юма и неговият екип завоюваха кръга на „ Space App Challenge ” на НАСА в Бризбейн с концепцията за приложението, което желаят да основат. „ Аз го проектирах по този начин, че потребителят може да получи това, което се назовава „ ефимер ” или астрономическа информация за обект в слънчевата система ”, прецизира студентът.
още по тематиката
„ Направих това благодарение на данните на НАСА, както и с даването на голям брой географски карти на земята, представящи разнообразни динамични и нединамични графики на сателитни изследвания ”, разяснява той.

Сега младежкият екип ще се готви за националното съревнование с вяра да се класира и за интернационалния стадий на „ Space App Challenge ”. Отделът за обучение на Apple ще употребява приложението в идната среща „ Образование и досегаемост ” в Дубай при започване на идващия месец.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР