Студеното време разкри някои неудобства на електромобилите Tesla(снимка: CC0 Public

...
Студеното време разкри някои неудобства на електромобилите Tesla(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Студът срещу Tesla: зарядни станции стават „автомобилни гробища”


Студеното време разкри някои неудобства на електрическите автомобили Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Студеното време, с което се сблъскаха жителите в някои райони на Съединени американски щати , оказа помощ да се разкрият минусите на електрически те транспортни средства, по-специално на колите Tesla .

Обществените зарядни станции на Tesla в Оук Брук покрай Чикаго (Илинойс, САЩ) се трансфораха в „ автомобилни гробища ” през предходната седмица, съгласно известия в локалните медии, на които се базира обява на The Register.

Десетки електрически автомобили са замръзнали на дълги опашки на станциите Tesla Supercharger в Оук Брук и някои региони на Чикаго. Оказва се, че те не работят добре на студа. След като не съумели да заредят при минусови температури, някои водачи предпочели да изоставят своите коли на произвола на ориста и да прибягнат до различни способи за напредване в обитаемото място и отвън него.

Междувременно, неподходящите климатични условия повлияха и на процеса на разработка на Linux ядрото. Снежната стихия, която удари Портланд (Орегон, САЩ), принуди Линус Торвалдс да отсрочи началото на приемането на корекции с функционални промени за бъдещото ядро ​​Linux 6.8.

Препоръки и неточности

Марк Билек, представител на Чикагската автомобилна комерсиална асоциация (CATA), разяснява, че неопитните водачи са пропуснали значима точка: в студено време електрическа кола като Tesla не може просто да бъде включена в зарядно устройство и да чака нормалните резултати. При такива условия тяговата литиево-йонна батерия би трябвало да се загрее авансово, до момента в който доближи оптималната температура, която е нужна за прекосяване в режим на бързо зареждане.

Официалното управление на Tesla Model S предлага да започнете предварителната подготовка на автомобила в студено време 30-45 минути преди плануваното пътешестване, според от околната температура.

Документът предписва също пътешестване 30-45 минути до станцията за зареждане при неподходящи метеорологични условия. Ако изминаването на дистанцията до обекта лишава по-малко време, се предлага авансово загряване на батерията.

Когато Tesla не е в придвижване при температури под нулата, производителят поучава да оставите електрическия автомобил обвързван със зарядното устройство, с цел да предотвратите краткотрайно понижаване на оптималния пробег с едно зареждане на батерията.

Ако батерията е „ замръзнала ” (това положение се отбелязва с иконата във тип на синя снежинка на таблото на автомобила), успеваемостта на процесите на регенеративно прекъсване, ускоряване и зареждане може да бъде понижена, се споделя в управлението.

Защо студът въздейства толкоз доста на батерията?

При ниски температури на околната среда течният електролит, който цялостни акумулаторните кафези на електрическото транспортно средство, се сгъстява. В резултат на това, процесът на прекачване на йони от един електрод към различен през електролита се забавя – вътрешното противодействие на батерията се усилва, което от своя страна води до по-бързо разреждане или понижена успеваемост на зареждане.

Този отрицателен резултат може да бъде омекотен посредством нагряване на батерията, само че при коли като Tesla главният източник на топлота е самата батерия. С други думи, с цел да заредите батерия на електрическо транспортно средство, би трябвало да изразходите част от съществуващия заряд, което може да е непрактично при избрани условия.

Специалистите поставят известни старания за битка с този проблем. Така да вземем за пример, South 8 Technologies вижда избавление в електролита, синтезиран от полутечен газ, който съгласно маркетинговите материали на компанията обезпечава работа на батерията в температурен диапазон от -60 до +60 градуса по Целзий.
още по темата
Южнокорейската компания LG Chem създава електродни материали за акумулатори, които се чака да понижат времето, належащо за цялостно зареждане, и да подобрят работата на колите при рискови температури.

През ноември 2023 година експерти от японската компания Koike и Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии (AIST, Япония) оповестиха, че са създали материал, който ще направи допустимо основаването на твърдотелни акумулатори с рекорден експлоатационен живот. Този материал може да откри приложение в производството на акумулатори за електрически транспортни средства, въпреки и в по-далечно бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР