Студеното време и повишената консумация на енергия, в съчетание с

...
Студеното време и повишената консумация на енергия, в съчетание с
Коментари Харесай

По-тъмна и по-студена Коледа в Европа

Студеното време и нарасналата консумация на сила, в комбиниране с апелите за спестовност, към този момент основават проблеми. Преди дни центърът на Париж потъна в мрак. 125 000 фамилии останаха без електричество за малко.

За да пестят от електрическа енергия, магазини, търговски обекти и публични здания изключват осветлението на фасади и витрини по-рано, в това число и през нощта. Температурите в пространствата са с 1-2 градуса по-ниски, а водата в басейните по-студена.

На пестелив режим свети и Айфеловата кула, която угася осветлението си с час по-рано, сходно на витрините по емблематичното „ Шанз Елизе ”, които също остават на мрачно малко преди среднощ.

Алтернативата за искра по празниците, до момента в който вършим икономии, е LЕD осветлението. На доста места обичайните лампи бяха сменени с енергоспестяващи. Във Франция през последната седмица все по-усилено се приказва за прекъсвания на тока през зимните месеци, споделя Нова тв.

Франция

Режим на тока във Франция? Ако ви звучи неуместно за страна като тази в 21 век, то за милиони французи страхът се трансформира във допустима действителност. Студеното време и закъсненията при рестартиране на атомните електроцентрали след ремонтни действия заплашват със прекъсване на електрозахранването в страната, настояват анализатори. През седмицата френското държавното управление разгласи, че спирания на тока в пиковите часове могат да обиден 60% от френското население.

Президентът Макрон обаче успокои: „ Не се паникьосвайте! Не е належащо. Има рутинна работа, осъществена от държавното управление, с цел да се подготвим за рискови случаи при прекъсване на електричеството, в случай че се наложи. Но това е обикновено – от време на време се случва немислимото. Ако обаче всички бъдем деликатни, ще преминем сполучливо през този интервал, даже в най-студените месеци ”, уточни той.

Германия

В Германия стремително растящите разноски за сила не попречиха на обожател на коледния дух да трансформира дома си край Мюнхен в приказно знамение. Коледната къща на Манфред Пирингер с 20 000 цветни светлини притегля минувачи от близо и надалеч.

„ Сметката за ток явно ще бъде проблем. Разходите се покачиха фрапантно, само че преди време преминахме на LED светлини. Не пущам осветлението, когато вали. Включвам го, единствено когато се появят хора – нормално през уикенда. Ако видя, че няма никого, изключвам осветлението ”, изясни Пирингер.

По оценка на Мюнхенския институт по околна среда, лобиращ за екологични дела, коледните светлини в Германия подхождат на годишното ползване на електрическа енергия на 200 000 семейства.

„ Коледните светлини са върха на айсберга на тотално ескалиралото ползване на сила в свръхпотребителското ни общество. 19,5 милиарда светлини ще бъдат включени единствено в частни семейства ”, сподели Хауке Дерк от Мюнхенския институт за околна среда.

Германия вкарва таван на цените на силата като част от ограниченията против рецесията.

Швейцария

В швейцарския град Базел Коледа в никакъв случай не идва прекомерно рано за най-големия снабдител на ръчно направени коледни декорации в света. Подобно на доста компании, и тази усилва цените си с 5%, само че производството ѝ към момента не е наранено от енергийната рецесия, защото стартира през януари.

За клиентите на цветния бутик обаче духът на Коледа няма цена. „ Работили сме старателно толкоз години. Тази дадохме повече за щедрост. Вероятно ще похарчим малко повече. Но животът е къс и единственото, което желая, е благополучие! Не огромни неща, просто благополучие - за фамилията ми и най-много за внуците ”, сподели Сандра Такай - туристка от Филаделфия.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР