Студеният атмосферен фронт, който прекоси по-голямата част от Европа, вече

...
Студеният атмосферен фронт, който прекоси по-голямата част от Европа, вече
Коментари Харесай

Климатологът Матев предупреди: Опасно време удря България до дни!

Студеният атмосферен фронт, който прекоси по-голямата част от Европа, към този момент е напълно покрай нашата граница. През идващите дни ще настъпи захлаждане. Това не е краят на лятото, а нормализиране на времето.

Това сподели синоптикът и климатолог Симеон Матев.

Той изясни, че студеният фронт ще окаже по-съществено въздействие на времето в Западна и Северна България. Ще има валежи, прегърмявания, тук-там по-интензивни извалявания и градушки.

" В Южна и Източна България времето през идващите няколко дни ще остане горещо, с температури към и над 30-33 градуса, до момента в който на запад и на север те ще се намалят и към този момент ще бъдат в много по-комфортни стойности от порядъка на 25-30 градуса.

По Черноморието и в Югоизточна България захлаждането ще дойде чак в петък-събота, когато тук-там също ще превали и прегърми, а температурите ще се намалят с 5-8 градуса ", сподели климатологът, представен от Фокус.

От събота и неделя отново ще се откри по-спокойно време, с доста слънчеви часове и температури, надхвърлящи 30 градуса до 8-9 септември, след което още веднъж ще настъпи захлаждане.

" Във втората десетдневка на септември отново ще има много слънчеви дни, с доста приятни температури. Като цяло очакванията са месец септември да бъде по-топъл от нормалното, като отклонението от нормите ще е с към 1-1,5 градуса.

Валежите ще бъдат близки до нормалните, а дните с валежи към този миг ще бъдат по-малко от това, което сме привикнали да виждаме “, предвижда Симеон Матев.

На 31 август настава краят на климатичното лято. " Най-вероятно краят на метеорологичното лято и началото на метеорологичната есен ще бъде по-нататък през септември ", добави Симеон Матев.

" Топлите зими стават наклонност ", означи климатологът и напомни, че миналата зима е била най-топлата, откогато се вършат метеорологични наблюдения в България. " Но казусът не е в това, че е била най-топлата, а в това, че към този момент седем следващи зими са по-топли от нормалното. Аномалията, с която приключват, е много огромна ", изясни Симеон Матев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР