Студената война може да се определи като сложен период за

...
Студената война може да се определи като сложен период за
Коментари Харесай

Вижте най-странната стена в света и за какво служи

Студената война може да се дефинира като комплициран интервал за човечеството. Две нуклеарни супер страни нееднократно са се оказвали на границата на война, която е можело да бъде последната в човешката история. Именно в този интервал в Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати са се осъществили редица огромни планове за отбрана от офанзива на евентуалния съперник. Един от тези съветски планове е носил името „ Дъга”, кодовото му название е 5Н32. Това е радар от вида over-the-horizon radar, чиято цел е ранно уведомяване за изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, които могат да носят нуклеарен заряд.



До средата на 80-те години на предишния век обектът е бил изцяло засекретен. В системата е имало три станции, под формата на големи стени. Първата е „ Дъга-Н” в Украйна. Втората – „ Дъга №1” в Чернобил. Работата й е спряна на 26 април 1986 година след повредата в Чернобил. Третата станция е ситуирана наоколо до село Голям Картел.



По думите на конструкторите, основали системата „ Дъга”, благодарение на „ стените” е можело да бъдат засечени високолетящи обекти в радиус 900-3000 км. Благодарение на тях руските военни безусловно са можели да гледат „ зад хоризонта”.



Стената в Чернобил е била с височина 135-150 метра. Дължината на мачтата е била сред 300 и 500 метра. Най-високата антена е с височина 250 метра. С сходни габарити „ стената” на обекта „ Дъга” се вижда от всяка точка на Чернобилската зона.





Източник: fakti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР