“Студената“ гражданска война в Америка става все по-ожесточена. В четвъртък

...
“Студената“ гражданска война в Америка става все по-ожесточена. В четвъртък
Коментари Харесай

Импийчмънт на Доналд Тръмп ще задълбочи още повече разделението в Америка

“Студената “ революция в Америка става все по-ожесточена. В четвъртък Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри формалните процедури за следствието по отношение на възможен импийчмънт на президента на Доналд Тръмп.

За разлика от предварителното гласоподаване за отстраняването на Тръмп, никой от Републиканската партия не мина по пътеката, с цел да гласоподава в този момент, написа Лойд Грийн в разбор за FT, представен от investor.bg.

За съпоставяне, през 1998 година повече от 30 демократически конгресмени поддържаха откриването на следствие за импийчмънт против Бил Клинтън. През 1974 година вотът в поддръжка на започването на следствие за премахване на Ричард Никсън е 410 гласа „ за “ против 4 „ срещу “. Подкрепа дават и 177 републиканци.

Не единствено Америка, Конгресът също се промени, показва Грийн. Преди четири десетилетия страната беше по-хомогенна и политиката й не беше толкоз племенна, даже на фона на войната във Виетнам, следствията от придвижването за цивилен права и убийствата на Джон Ф Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Никсън беше избран отново, само че това не го ваксинира от надзор. Скандалът „ Уотъргейт “ и последващата пукотевица по Арчибалд Кокс, специфичният прокурор, който преглежда въпроса, в последна сметка го обрекоха, написа Грийн.

Доналд Тръмп е третият американски президент, който може да бъде отхвърлен от Конгреса. По-вероятно е, обаче, тъкмо както и Андрю Джонсън и Бил Клинтън преди него, Тръмп да бъде оневинен, счита той.

Американската конституция изисква две трети супермнозинство, с цел да бъде президентът отхвърлен. Републиканците, обаче, управляват горната камара на парламент – Сенатът, по тази причина и присъда „ отговорен “ наподобява малко евентуална.

И въпреки всичко предсказуемостта не прави този развой неправилен. На този стадий процедурата е историческа и забележителна, без значение от изхода и, на фона на „ замръзналия “ рейтинг на Тръмп (54%) и идните президентски избори през 2020 година Като най-малко импийчмънтът още веднъж ще подчертае ахилесовата пета на президента на Съединени американски щати, а точно - границата на политическата му легитимност. Колкото и да се пробват да се измъкнат от този факт, Тръмп и неговите поддръжници са преследвани от обстоятелството, че бяха отхвърлени от болшинството гласоподаватели и единствено особеностите на американската изборна система го пратиха в Овалния кабинет вместо съперника му Хилари Клинтън.

Казано по различен метод, импийчмънтът е увещание, че повече от половината от популацията на Съединени американски щати не наложи волята си през 2016 година

Въпреки е президентът и последователите му дефинират импийчмънтът като прелом, процесът е разказан в Конституцията, като препраща към тогавашна Англия. Процесът е предопределен да поправя тези дейности, които произтичат от недобросъвестно държание на обществениците, или с други думи - корист или нарушаване на някакво публично доверие.

Очаква се процедурата да стигне до дефинитивно гласоподаване в Камарата преди Коледа, като при започване на новата година Сенатът ще заседава. Това евентуално ще наелектризира електората, който към този момент е на ръба, и ще се раздели още повече. В подобен случай денят на изборите през 2020 година не може да не настъпи по-скоро.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР