Студената атмосфера на Марс може да е допринесла за изпаряването

...
Студената атмосфера на Марс може да е допринесла за изпаряването
Коментари Харесай

Студената атмосфера на Марс може да е допринесла за изпаряването на водата от повърхността на планетата

Студената атмосфера на Марс може да е съдействала за изпаряването на водата от повърхността на планетата в открития космос, заяви ТАСС, като цитира данни, показани по време на провеждан в Москва симпозиум, отдаден на Слънчевата система. 

Сондата на Европейската галактическа организация и на Русия " ЕкзоМарс - ТГО " е разкрила първи доказателства, че извънредно ниските температури на Червената планета не попречват, а способстват за бързото изпаряване на водата от горните пластове на атмосферата на Марс в открития космос, настояват учени от Института за галактически проучвания към Руската академия на науките. 

Неотдавна експерти откриха голям брой свидетелства за съществуването на антични реки, езера и цели океани с прясна вода на повърхността на Марс. Според актуалните оценки те са съдържали количество вода, почти колкото това в Северния ледовит океан на Земята. Изследователите към момента не могат да кажат сигурно къде е изчезнала тя, както и по кое време се е появила на повърхността на четвъртата планета от Слънчевата система.

Една от главните задания на задачата " ЕкзоМарс " е да разбере какви са вероятните аргументи за изгубването на водата от Марс. Благодарение на научните принадлежности, с които разполага сондата, учените откриха предходната година, че прашните стихии форсират изпаряването на водата с пет до 10 пъти. Възможно е това да е изиграло значима роля при изгубването на океаните на Червената планета. 

Учените установяват също съмнения в концентрацията на водни пари и ледени кристали на височина до 180 километра от повърхността на планетата. Според тях и това може да е асъдействало за изгубването на марсианските водни ресурси. 

Специалистите са на мнение, че сезонни климатични и метеорологични съмнения на Червената планета въздействат на образуването на облаци и обвързвания развой на кондензация на водни капчици и ледени частици в горната атмосфера на Марс. Оказва се, че водата интензивно се кондензира в горните пластове на атмосферата освен през лятото, само че и през марсианската зима.

Предполага се, че този развой е подобен с образуването на облаци в мезосферата и стратосферата в регионите към полюсите на Земята. Изследването на образуването на ледени кристали в тези облаци ще помогне на специалистите да схванат по какъв начин протичат сходни процеси на Марс, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР