Студен душ: Най-златната вода в Разград. Българинът потребява по 102

...
Студен душ: Най-златната вода в Разград. Българинът потребява по 102
Коментари Харесай

Студен душ: Най-златната вода в Разград, плащат по 5 лв. на кубик


Студен душ: Най-златната вода в Разград. Българинът използва по 102 литра дневно. Жителите на три области в страната
заплащат над 5 лв. за кубик
вода макар неприятното качество, многото повреди и големите загуби на живителната течност. Това демонстрират отчетите на КЕВР с данни за постигнатите
резултати на ВиК сдруженията.
Първенец е Разград с 5,38 лева за кубик.
Двучленно домакинство с дете, което потребява 10 кубика вода на месец, към този момент заплаща над 50 лв. сметка.

Разградчани пият най-скъпа вода в страната и имат едни от най-големите загуби в мрежата. ВиК-Дунав, което доставя с вода Разград и селищата в региона, не реализира 12 планирани цели за качество на ВиК услугите, измежду които общи загуби на вода и събираемост. 69,34 % са били общите загуби през 2022 година, а задачата за тази година е понижение до  68,94 %. В бизнес проекта им е записано желание да понижат единствено с 0,44 % загубата на вода.
Втора по скъпотия е ВиК-Силистра,
която продава водата за пиянство и битови потребности по 5,213 лева./куб. м. ВиК сдружението не реализира 19 индикатора, като за „ общите загуби “ на вода също има цялостно несъблюдение.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)  приема, че бизнес проектите на ВиК-Разград и ВиК-Силистра са утвърдени без несъгласие от съответните асоциации по ВиК, защото в избрания 45-дневен период те не са взели решение за координиране на бизнес проектите. Общото заседание на асоциацията на
Разград не се е провело, тъй като е липсвал кворум.
Още по-притеснителна е обстановката със Силистра. На 17 юни 2022 година общото заседание на асоциацията по ВиК взема решение, че проектът не е координиран, тъй като общинските препоръки на Силистра, Дулово и Главница не одобряват проекта и излагат претекстове за това.  Това не стопира регулаторът да утвърди проекта и поскъпванията.

В челната тройка с висока цена на водата над 5 лв. за кубик е и ВиК-Варна, където повредите също са  всекидневие.

Над 4 лв. коства тази година водата в Монтанско, Русенско, Плевенско, Старозагорско, Ловешко, Търговишко, Смолянско, Хасковско, във Враца, Велико Търново и Златни пясъци.
Високите цени на ВиК услугите се одобряват макар безапелационното неодобрение  на омбудсмана Диана Ковачева и предизвестието й, че са стопански
голословни и ще влошат събираемостта.
На 30 май КЕВР утвърди 3,654 лева./кубик за ВиК-Кюстендилска вода и 3,746 лева./кубик за ВиК-Добрич. Преди дни всички общини в Шуменско се оповестиха против бизнес проекта и  повишаването на водата в Шуменско.  „ За “ гласоподава единствено страната в лицето на регионалния шеф. Не беше призната и капиталовата стратегия на ВиК сдружението. Дълговете на ВиК-Шумен са 12,493 млн. лв. и водното сдружение не си е плащало отговорностите за ток от октомври досега.

Потреблението на вода от семействата в страната е релативно стабилно, установи Изпълнителната организация по околна среда и води. Според последния Национален отчет за положението на околната среда общото количество фактурирана от ВиК сдруженията питейна вода през 2020 година е 257 млн. кубика,  което се равнява на 102 литра на човек дневно.  Преди това в интервала 2010 – 2020 година средногодишното ползване на човек дневно е било 99 литра.  Столичани използват най-вече вода за питейни и битови потребности – 127 литра, следват ги жителите на Благоевград – 113 л. Бургазлиите употребяват по 108 литра, а най-икономични са в Търговище – 68 литра.

Според статистиката домакинство от 1 човек употребява 5  кубика вода на месец, в случай че не пуска пералня всеки ден, мие чинии на ръка, не цялостни вана и употребява рационално водата. Ако семейството е от двама членове, те употребяват по 10-15 литра. Най-много вода се харчи от тоалетната – 24% от употребяваната, 20% отиват за душа, още толкоз за чешмата, 16% са за пералнята, 13% се губят от всякакви течове, за ваната трябват 3%, а за съдомиялната – 2%.

На фона на високите цени на водата (5 лева./кубик)  и плануваните огромни проекти  на ВиК сдружението варненци считат, че са ощетени поради непрекъснатите прекъсвания на водата, подбудени от честите повреди по остарялата мрежа и презастроените жилищни региони.

Особено тежки бяха поредицата от повреди в кв. „ Бриз “ в региона на Паметника на българо-съветската дружба („ Жеравен връх “), където цяла улица пропадна, а избилата вода заля и спря придвижването по близкия бул. „ В. Левски “.  От ВиК обясниха, че въпросната тръба е строена 2005-2007 година с европейски пари и договорът е предоставен от Министерството на околната среда и водите.

„ Тръбата е от стъклопласт, тъй като дистрибуторите плащаха в несвяст комисиони в Министерство на околната среда и водите и другарите в министерството напряко изнудваха ВиК-тата да употребяват този материал вместо френския чугун “, разясняват експерти. Магистралният водопровод би следвало да работи безпроблемно най-малко 50 години, само че при изискване, че не се поставя румънският отпадък от стъклопласт тук-там с тежки условия, какъвто е казусът с презастроените и с огромен надолнище улици във въпросния квартал. И 10 шефове да сменят, никой няма да възнамерява замяна на водопровод, положен преди 10-15 години, в случай че има хиляди километри тръби на 50-70 години, които текат като кошници.
Никой не е питал властта във Варна какво желаят, когато са им натресли румънските тръби “, разясняват експерти.

От 1 февруари тази година русенци заплащат за доставката, отвеждането и пречистването на водата 4,41 лв. на кубик с Данък добавена стойност. До тази дата за същата услуга битовите консуматори дължаха на ВиК-Русе 3,85 лв. на кубик с Данък добавена стойност. Причината за повишаването е непрестанно увеличаващите се разноски на сдружението поради инфлацията.

От тази дата осведомителният център на ВиК спря да приема подаването на показания на водомерите по телефона. Това породи неодобрение измежду пенсионерите, които не работят с компютър и не могат да регистрират разхода си за вода електронно. По тази причина ВиК сдружението обмисля основаването в бъдеще на прът център.

Жителите на община Кресна заплащат минимум за питейна вода в Пиринския край. Там цената на живителната течност, която стига до чешмите на хората, е 60 стотинки за кубически метър. 39 стотинки се заплаща за водоснабдяването и 10 стотинки за канализация, като към общата сума се начислява и Данък добавена стойност.

Преди седем години имаше огромен напън Община Кресна да стане част от асоциацията по ВиК в Благоевградска област. Стигна се даже до референдум и с гласовете на 1699 души се отхвърли влизането в асоциацията.

Местните хора бяха безапелационни, че единствено по този начин ще се запазят ниски цени на водата. След гласуването в Кресна Благоевградска област остана една от проблематичните области, които не извършиха условията за консолидация на всички общини в асоциация по ВиК и съществуване на един воден оператор. Това спря опцията да получават европейски пари за поправки. Над 300 милиона лв. са нужни за реорганизация на водопроводната и канализационната мрежа и създаване на пречиствателни уреди в региона. „ Водоснабдяване и канализация ”- Благоевград оперира в 11 общини в Пиринско. Цената на водата за популацията е 2,64 лв. за кубик.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР