Студът напълни приютите за бездомници в София и Русе. Почти

...
Студът напълни приютите за бездомници в София и Русе. Почти
Коментари Харесай

Студът напълни приютите за бездомни


Студът изпълни приютите за бездомници в София и Русе. Почти всички места в дома за краткотрайно настаняване в столичния квартал „ Захарна фабрика “ и неговия филиал са заети след 17 часа.

Общият потенциал е за 180 индивида, само че при напор, когато температурите паднат под нулата, имаме опция да приютим до 230 души. Това изясни пред „ Монитор “ неговият шеф Пепи Джуренов.

В дома те получават единствено вечеря – топла чорба и самун, от обществения патронаж. Стаите са добре отоплени, леглата са застлани със спално долни дрехи, хората разполагат с баня и медицински грижи. За клошарите всяка вечер в дома дават наряди лекари от общинските лечебни заведения в София. Ако някои се нуждае от хоспитализация или обзор от експерт, само че няма здравни осигуровки, му се издава направление, като лекуването му се поема от Столична община, която все още е единствената в страната, която обезпечава такава здравна услуга. Независимо че бездомниците имат право на четири месеца заслон, от 1 декември до 31 март, няма такива, които остават толкоз дълготрайно време. Дори при минусови температури още призори хората напущат дома и се връщат едвам за вечеря.

"В сряда следобяд там бяха останали единствено седем индивида – инвалиди. Не ги гоним, само че в дома опиатите, алкохолът и тютюнопушенето са неразрешени, по тази причина бързат да излязат. Повечето просят, само че има и работещи на черно или на цивилен контракт за малко пари, с които не могат да си разрешат квартира ", споделя шефът Джуренов.

"Независимо че в длъжността на личния състав не влиза задължението обезпечаване на работа, те търсят благоприятни условия да им намерят прехранване. На някои съумяваме да намерим, наскоро настанихме едно момче да работи в автомивка, само че малко на брой са тези, които скланят да работят ", не крие Пепи Джуренов.

"Много от хората, търсещи заслон в дома, нямат персонални документи – едни ги губят, други ги продават. В такива случаи им вадим акт за административно нарушаване от Министерство на вътрешните работи, с цел да имат въпреки всичко някакъв документ ", добавя той.

"Топла храна, наложителна баня, чисто долни дрехи, персонални санитарни такъми и медицински грижи обезпечава и приютът „ Добрият самарянин “ на католическата организация „ Каритас “ в Русе. Там разполагат с места за 60 индивида, само че при огромен напор могат да обезпечат походни кревати за още 20 души. Нуждаещите се могат да останат в приюта до три месеца ", прецизира неговият шеф Камен Кънев.

Дневният център на БЧК в Русе също отвори порти за клошарите с рухването на температурата. Там обаче хората могат да останат единствено от 11.30 до 14.00 часа.

"Осигуряваме им топла храна, чай, за вечеря им даваме сандвичи ", споделя ръководителят на районната организация на червенокръстците Антоанета Ябанозова. Капацитетът му е 40 индивида, само че има опция да изхранване на още 28.

Русенската червенокръстка организация поддържа заредени с храна, одеяла и газ за отопление и четири пункта за закъсали водачи. Те се намират в Бяла, Бъзън, Сливо поле и Пиргово, като във всеки от тях могат да бъдат настанени по 10 индивида. Информационно-туристическият център в село Бръшлен също е в подготвеност да приюти закъсали и премръзнали от ниските температури.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР