Студът и лошото време обричат на провал сезона на ягодите

...
Студът и лошото време обричат на провал сезона на ягодите
Коментари Харесай

Сезонът на ягодите в Смолянско е пред провал заради лошото време

Студът и неприятното време обричат на неуспех сезона на ягодите тази година в Смолянско. Едно от емблематичните места, където се отглежда сладкият плод е девинското село Осиково. Заради дъждовете и ниските температури сезонът към този момент закъснява с близо месец, осведоми пред радио " Дарик " кметът на обитаемото място Велин Палигоров.

„ Друга година по това време берем, в този момент цъфтят. Много е студено. Могат и да станат, само че по-късно. Ягодата обича топлота, освен влага. 20 дни единствено вали, може и да изгние всичко “, разяснява Палигоров.

В понеделник над селото е валяло градушка, което още повече е тормозило локалните поданици. Осиково стана известно през годините с това, че във всеки двор и равнища се отглеждат ягоди. За страдание през последните години наклонността е в изоставянето на ягодовите масиви. От 300 дка насаждения сега те са паднали на към 50.

„ Една-две години като се прекарат такива или в случай че има ягода то пък има вносна от Гърция и от под дърво и камък. Цените падат. Хората се мъчеха, но не става нищо “, разяснява още кметът на девинското село.

Жителите на селото свързваха всичко с ягодата, даже и празникът не селото си посветиха на този плод. Хората търсят сигурни приходи и избират всеки ден да пътуват десетки километри, с цел да работят и да не разчитат единствено на ягодите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР