Студът беше. Оттук - нататък ни очакват прохладни сутрини и

...
Студът беше. Оттук - нататък ни очакват прохладни сутрини и
Коментари Харесай

Симеон Матев: Снегът на Мусала през август не е аномалия, планирайте почивки и през септември

Студът беше. Оттук - нататък ни чакат прохладни сутрини и топли дни. Жегите са надалеч от нас. Вчера Валенсия си счупи върха за най-висока температура, отбелязвайте 46,7 градуса, като остарелия връх го усъвършенства с повече от три градуса. 

Това разяснява пред Нова нюз климатологът Симеон Матев. 

Горещата вълна ще пълзи постепенно към нас, само че ние ще останем в нейната външна страна. Т.е. ще имаме стопляне, само че без екстремностите на юли. Изминалият юли в действителност сложи върхове в някои точки на света. В Китай регистрираха 52 градуса, 53 градуса пък имаше в Долината на гибелта и още редица такива стойности. В България обаче юли не беше рекордно парещ макар двуседмичната интензивна гореща вълна, изясни той.

Тази година е малко особена, тъй като от една страна имахме дълги горещи интервали с доста високи температури. По Черноморието следим чести захлаждания и намаляване на температурата на морската вода, уточни той.

Краят на лятото е надалеч. Август е добър за отпуски. Оттук-нататък времето ще е съвършено за отмора и на море, и на планина. Тези хубави дни ще бъдат разнообразявани с валежи и по-хладно време. Такива дни чакаме към 15-16 август, към 20-и и 22-и август. През останалото време ще имаме топло и слънечево време, разяснява той.

Снегът на Мусала през август си е нещо напълно обикновено, въпреки съгласно туристите там да е непристойно. През няколко години там си вали. А в архивите обратно във времето имаме случай, при който на Черни връх през август толкоз доста сняг е валяло, че е натрупало до 80 сантиметра, разяснява Матев. 

Началото на септември също ще ни предложи много хубави дни. До към 20-и септември лятото си продължава с хубави, даже плажни дни, въпреки и с малко по-ниски температури. Тази година септември ще е подобаващ към момента за отпуски и почивки, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР