Студ и газ напомпаха сметките за отопление. По-студеното време през

...
Студ и газ напомпаха сметките за отопление. По-студеното време през
Коментари Харесай

Дори и с компенсациите, сметката за газ е два пъти по-висока от миналогодишната

Студ и газ напомпаха сметките за отопление. По-студеното време през януари и повишаването на природния газ за предишния месец са главната причина за по-големите сметки, които получаваме в този момент, заяви bTV.

От газоразпределителните сдружения настояват, че обезщетенията, обещани от държавното управление за битовите клиенти на естествен, би трябвало да са отразени във фактурите. Те се получават в този момент, а обезщетенията са за скъпия газ за месеците декември и януари. Това обаче не важи за жилищните здания с общо котле на газ, тъй като тази апаратура се води фирмен консуматор.
В страната над 140 000 са семействата, очакващи въпросните обезщетения, поради поскъпналия метан.

От едно от газоразпределителните сдружения пресмятат, че приблизително техните клиенти ще бъдат обезщетени за декември и януари с по 124 лева След това приспадане междинната сметка за първия месец на годината е 239 лева, а предходната година за януари е била 142 лева Сега е съвсем 2 пъти по-висока.

Изчисленията друго газоразпределително сдружение в Южна България демонстрират, че за жилище от 100 квадрата сметката за януари е съвсем 600 лева И то след приспадане на компенсацията. Миналата година е била 384 лева Сметките на клиентите този краен снабдител ще бъдат понижени сред 150 и 250 лева Всички сдружения от сектора чакат страната да компенсира семействата на природен газ и за февруари и март. За сегашния месец от тези компании чакат сметките да бъдат най-малко с към 30% по-ниски от януарските.

Големите сметки са предиздвикали доста клиенти да пестят и от началото на отоплителния сезон доставчиците на газ за семействата регистрират към 10% по-ниска консумация. Въпреки мораториума на цените се чака за януари топлофикациите да начислят по-високи сметки на клиентите си. Причината е по-студеното време през януари. Според специалисти вероятността сметката да се качи с 5% на един градус намаляване на междинната температура, е доста огромна.

От едно от сдруженията предвиждат скок на сметката с 12 на 100. Припомняме, че сегашните сметки за централното отопление ще са доста по-високи от миналогодишните, тъй като от юли цената на мегаватчас топлинна сила бе увеличена с над 20%. Според Минела Стоянова, шеф на един топлинните счетоводители за апартамент от 76 квадрата за януари 2021 година сметката е била 141 лева, а за същия месец на 2022 година – 156 лева

Студът е причина за по-голямата консумация на електрическа енергия от семействата. Средната фактура в едно от ерепетата – ЕВН за януари 2022 година е 96 лева, против 85 лева за предходната година. Ръст има при клиентите на друго сдружение – ЧЕЗ – от 71 на 80 лева, само че при по-ниско ползване. За битовите консуматори към Енерго-про за година сметката е скочила с 10%, а от декември до януари от 72 на 88 лева

Източник: Монитор
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР