Сценографът Иван Савов е номиниран за наградата „Добри Чинтулов“, която

...
Сценографът Иван Савов е номиниран за наградата „Добри Чинтулов“, която
Коментари Харесай

Сценографът Иван Савов е номиниран за наградата „Добри Чинтулов“

Сценографът Иван Савов е номиниран за премията „Добри Чинтулов“, която се присъжда годишно от общината в Сливен на създатели със забележителен принос за духовното развиване на града и българската просвета.

Иван Савов, с изключение на сценограф, е и режисьор, и художник. Има няколко независими изложения, негови картини са владеене на частни сбирки в чужбина. Предложението да бъде отличен с наградата е импортирано от Съюза на българските художници. Роденият в Сливен създател е създател на скъпа за жителите на Града под Сините камъни картина, която показва митологизирана преживелица от началото на 20 век: в очакване на Халеевата комета и края на света, българи, роми, турци, евреи, богати и небогати, възрастни и деца се изнесли в Балкана и го блъснали на ястие, пиянство и танци в „очакване“ на потопа.

Други креативен съюзи са предложили за премията арх.Анна Неврокопска, журналистката и писателка Петя Александрова, акад.Тодор Кръстев, Соня Келеведжиева – преподавател, публицист, артиста Михаил Илийков, както Георги Йорданов, някогашен министър на културата в държавното управление на Тодор Живков.

Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Светлин Русев, Дечко Узунов, Александър Морфов, Теодосий Спасов, проф.Ивайло Христов са част от носителите на премията „Добри Чинтулов“.

Освен този приз, в навечерието на Димитровден, празника на Сливен, общината присъжда премия за стопанска самодейност „Добри Желязков“, за краеведческа активност „Д-р Иван Селимински“, както и оценката „Милосърдие“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР