Сценичните работници у нас заплашват с протест през есента. Това

...
Сценичните работници у нас заплашват с протест през есента. Това
Коментари Харесай

Актьорите се готвят да протестират: Искат стартовата заплата да стане 1 500 лв.

Сценичните служащи у нас заплашват с митинг през есента. Това заяви ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, представен от Българска национална телевизия. Ако при актуализацията на бюджета не се усилят парите за работещите в театралните изкуства, от есента актьорите в цялата страна излизат на митинг, съобщи той.

Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е изискал стартовата заплата в бранша да стане 1 500 лв.. Те са недоволни, че заплатите им не са увеличени макар подписания за това анекс.

" Не е най-хубавата форма да затваряме театрите, тъй като " ще накривим " единствено шапката най-много и единствено на публиката ни. Толкова мъчно вкарахме публиката назад в театрите след Covid рецесията, че в този момент в случай че я изгоним още веднъж, тя изобщо няма да желае да влезе още веднъж. ", изяснява Мутафчиев.

" Затова концепцията ни е представленията в цялата страна да стартират с 30 минути забавяне, като преди началото на обещано зрелище сътрудниците, подготвени за спектакъла, излизат и беседват и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени и медии, малките екрани, камери, публицисти и цялата общност на града, в който работят, с цел да могат сътрудниците да кажат за какво стачкуват, с цел да може да стигне до ушите на хората, които имат опция да вземат някакви решения ", изясни още Мутафчиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР