Сцената на Драматичния театър ще се превърне в открито море,

...
Сцената на Драматичния театър ще се превърне в открито море,
Коментари Харесай

Корабът “Пекуод“ търси Моби Дик на сцената на Пловдивския театър

Сцената на Драматичния спектакъл ще се трансформира в намерено море, с цел да доплува спектакълът „ Моби Дик” на Габровския спектакъл „ Рачо Стоянов” на 6. юни от 19 ч.

Най-новият театър на режисьора Петринел Гочев гостува за първи път в Пловдив и ще показа на феновете историята на моряците от едноименния разказ на Херман Мелвил. В драматизацията на Гергана Змийчарова хрониките за живота на борда на китоловния транспортен съд „ Пекуод “ и безпощадното гонене на белия кит са преплетени с древен претекстове, засягащи непреходните въпроси за човечеството, в чието разрешаване постоянно минава живота ни.

Със своя емблематичен театрален език Петринел Гочев предлага на феновете странствуване в бурните води на човешките нрави, недостатъци и страсти. Сцената е превърната в транспортен съд (сценография – Гергана Лазарова-Рънкъл), а актьорите, представящи екипажа на кораба, построяват мощни групови облици, които влияят на всички сетива. Моряците, отпред с капитан Ахав, рисуват пъстра картина от човешки качества, които блестящо се сблъскват в противоположностите си. Вярата и протеста към Бог, смирението и арогантността, дребнавостта и щедростта, хуманизма и експанзията, низките пристрастености и възвишените идеали – всички те пътуват на кораба и вършат алюзия с човечеството, носещо се на борда на света/кораба. Ако всичко и всеки има отредено място в света, правещо го неразривна част от божието създание, не е ли незаконно да похищаваме другите и да слагаме себе си на по-високо ходило?! Моби Дик – чист, бял, несравним – убийството му – нарушение на божествения порядък, за което всеки и Ахав ще заплати.

Динамиката на спектакъла държи зрителския интерес безсънен и вниманието, приковано в шеметните актьорски превъплъщения. Истинско наслаждение е да се наблюдава безупречната актьорска групова работа, характеризираща почерка на Петринел Гочев. Богатството от изразни средства – живи картини, хорови осъществявания, батални и поетично-интимни подиуми, музика, темп и жест трансформират спектакъла в богато угощение за сетивата, мозъка и душата.

„ Станете част от морското приключение”, канят от трупата.

Екип на „ Моби Дик “ по романа на Херман Мелвил

Драматизация: Гергана Змийчарова; Режисьор: Петринел Гочев; Сценография Гергана Лазарова-Рънкъл; Музикално оформление: студио „ Елисей “; Участват: Гергана Змийчарова (гост), Димо Димов, Надежда Петкова, Анатолий Ставрев. Марио Василев, Светослав Славчев, Поля Йорданова, Найден Банчевски, Любомира Башева, Адриана Димова, Гордан Коев, Таня Йоргова, Петко Петков, Любен Попов
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР