Сцена от „Кръстникът“ вдъхновява килъриСред трите жертви е и Митко

...
Сцена от „Кръстникът“ вдъхновява килъриСред трите жертви е и Митко
Коментари Харесай

„Свещеници“ разстрелват мутри във ВИП-салон

Сцена от „ Кръстникът “ въодушевява убийци
Сред трите жертви е и Митко Малкия – дясната ръка на Златко Баретата

Подозират хърватин за касапницата

Двама мъже с бради, черни раса, нахлупили калимявки, влизат в първокласното заведение „ Арт Декор “ на бул. „ Симеоновско шосе “ в София. Никой не стопира православните свещеници, които стигат до виенския салон, където се намира дясната ръка на Златко Баретата – Митко Малкия. Той е с четирима души защита, които няма да съумеят да му оказват помощ.

Поповете запретват ръкави, лъсват дулата на револвери и дъжд от патрони засипва петимата мъже. Трима от тях са убити на място, други двама са тежко ранени. Датата е 5 юли 2004 година Криминалистите арестуват обвинен за касапницата, само че доказателства са малко и той е пуснат на независимост. Нито полицията, нито хора от подземния свят схващат кои са преоблечените като свещеници убийци.

Касапницата се разиграва в 12 ч на обяд и подвига на крайник цялата полиция в София и покрайнините й. От убийците обаче няма и диря. Секунди след разстрела, „ свещениците “ се качват в черното „ Ауди “, с което са пристигнали и изчезват от мястото на убийството.

Окървавените тела на Димитър Христов-Митко Малкия и бодигардовете му Живко Митев и Калоян Савов остават да лежат в локви кръв в лъскавото заведение. В болница са откарани надупчените на сито Владимир Каманов и Стефан Железанов.

Половин час по-рано петимата са влезнали във ВИП-салона на втория етаж на „ Арт Декор “ - заведение, което към този момент не съществува. Негласно предписание е, че в него не се позволяват „ естествени “ гости. Не единствено, с цел да не пречат на веселбите на мутрите, а и от ограничения за сигурност. Но нито гардовете, нито хора от личния състав няма по какъв начин да се уплашат от двамата Божи чиновници.

Само един от охранителите съумява да извади револвера си, само че патроните го покосяват. Поповете стрелят с оръжия „ Глок “ и „ Смит и Уесън “. Първата от двете системи разрешава потреблението на продължен пълнител, който може да бъде изстрелян с едно натискане на спусъка на револвера. Митко Малкия и Живко Митев издъхват уцелени в главата, Калоян Савов е пронизан в сърцето. Лекарите съумяват да спасят живота на Каманов и Железанов.

По-късно те ще кажат, че са видели двамата свещеници и повече нищо не помнят. До този миг това е най-масовото ликвидиране в гангстерската война в България, само че за малко.

Само след 25 дни убийци, преоблечени като служители на реда, разстрелват сикаджията Бай Миле и петима души от защитата му в ресторанта до стадион „ Славия “. Първоначалната версия на проверяващите е, че това е възмездие за гибелта на Митко Малкия. Тази версия обаче издиша и криминалистите стартират да считат, че една и съща бригада е наета да раздава правораздаване за безнаказаните български мутри.

Димитър Христов години наред е бил в силовите бригади на ВИС, които напуща, с цел да се причисли към Златко Баретата. Криминалистите не изключват опцията някогашните му приятели да са го поръчали – от една страна, поради измяната, от друга – да вземат страха и на други претенденти да изоставен групировката.

Любопитна детайлност е, че служителите на реда са били единствено на крачка да разкрият „ попското ликвидиране “. На съдбовния 5 юли гардове от частна охранителна компания засичат на кръстовището на „ Симеоновско шосе “ и " Г.М. Димитров " автомобила, с който бягат „ свещениците “. Двамата охранители се загледали в водача, защото той доста постоянно натискал клаксона и бързал да мине пръв на светофара. След завой надясно, „ Ауди “-то спряло на спирка и оттова слязъл единният поп. В този миг гардовете отново застигнали колата и по-внимателно огледали водача и го запомнили.

Месец след убийството в „ Арт Декор “ Министерство на вътрешните работи разгласи, че търси група от 12 хърватски жители, които са обвинени за поръчкови убийства у нас и популяризира портретни фотоси във всички медии. Двамата гардове от охранителната компания незабавно разпознават единия от „ поповете “. Оказва се, че това е хърватинът Роберт Матанич, който е част от Земунския клан. Прокуратурата внася обвинителен акт против него за убийството на трима души и опита за ликвидиране на още двама. Предполага се, че вторият стрелец е сънародникът му Иван Може, който изчезва мистериозно и се счита, че евентуално е погубен. Матанич обаче не може да бъде задържан, тъй като към този момент е напуснал страната и издирването му наподобява невероятно.



Срещу хърватина Роберт Матанич е повдигнато обвиняване за убийството, само че по този начин и не се намират годни доказателства.

Отново оказва помощ случайността – през февруари 2005 година хърватинът е арестуван в Сърбия, където се е барикадирал тежко въоръжен в хотел. След многочасови договаряния той се предава, само че западната ни съседка не бърза да го екстрадира у нас. Матанич е докаран в България под засилена защита чак към края на август 2007 година Хърватинът се опасява, че ще бъде погубен зад решетките. В изявление за сръбския вестник „ Курир “ Матанич декларира, че избира гибел пред български затвор и заплашва със самоубийство, в случай че бъде екстрадиран в България. Нищо обаче не му се случва зад решетките и след 9 месеца освободен заради липса на доказателства против него. В родината си Матанич е съден единствено за нелегално владеене на оръжие, само че сръбските управляващи го подозират в осъществяването на показни разстрели на няколко авторитетни предприемачи. Доказателства обаче и за това липсват.

Криминалисти, проверяващи всеобщото ликвидиране в „ Арт фон “ настояват, че убийците са взели концепцията да бъдат облечени като попове от сцена от кино лентата „ Кръстникът “, където двама мъже, облечени като свещеници прострелват дъщерята на мафиотския необут Майкъл Корлеоне. Въпреки, че служителите на реда стигат да стигнат до обвинен като причинител, поръчителят на касапницата остава незнаен. Доказателствата против Матанич не са задоволителни и по този начин цялата касапницата от „ Арт Декор “ остава в рубрика „ неразкрити “.

Опрял револвер в челото на служител на реда
Краси Легионера довел хърватските стрелци в България


Никой не знае каква е ориста на Краси Легионера, който е подозиран като част от хърватската тайфа за убийства.

Според Министерство на вътрешните работи българинът Красимир Станчев, по прякор Легионера, е довел хърватските убийци у нас и им е осигурявал заслон в София. След като бандата от чужденци е разкрита, спецполицаи от Столична дирекция на вътрешните работи са изпратени да ги арестуват в една от квартирите им. Там се намирал и Легионера.

Униформените съумели да сложат белезници на хърватина Бранко Вуянович, само че Станчев опрял револвер в главата на служител на реда и го употребявал за „ жив щит “, с цел да избяга.

Вуянович бил отведен в Столична дирекция на вътрешните работи, където го вързали с белезници към нагревател за парното в коридора. Един от служителите на реда от отдел „ Убийства “ трябвало да го пази, само че като във филм на Люк Бесон под носа му чужденецът съумял да се освободи от прангите, да мине по всички коридори и да слезе по всички стълбища, до момента в който се озове на изхода, където да пожелае прелестно дежурство на униформения служител на реда и да си замине по живо, по крепко. Този голям гаф и до момента помнят останалите от това време служители на реда в Столична дирекция на вътрешните работи.

И Вуянович от този момент е в неопределеност, не се знае нищо и за Краси Легионера. Той се счита за един от най-хубавите снайперисти в подземния свят. На него се приписват убийствата на боса на ВИС-2 Георги Илиев, на перничанина Васил Горчев-Кьоравия, на Илия Павлов, Филип Найденов-Фатик, на Степан Рибаков, на Румен Маринов-Нарциса. Версиите за ориста му се сведжадт до две – или някъде само че 2 метра подземен, или живее в чужбина с подправен паспорт, чете писанията по собствен адрес по уеб страниците и от време на време подвига тостове за българската полиция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР