Стряскащ е докладът на Комитета за борба с изтезанията към

...
Стряскащ е докладът на Комитета за борба с изтезанията към
Коментари Харесай

Липсвал достатъчно и обучен персонал за психичноболните

Стряскащ е отчетът на Комитета за битка с изтезанията към Съвета на Европа, който споделя, че психичноболните се връзват с железни вериги и се бият с пръчки.

Това разяснява пред bTV доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на държавната психиатрична болница " Св. Иван Рилски ".

" При нас изрично не се случва такова нещо. Фиксирането е с колан, само че казусът изниква от неналичието на личен състав. По разпоредба трябват пет души. В нито едно от нашите отделения няма 5 души на работа ", добави тя.

Гълъбова изясни, че нейният личен състав се оправя с 30 психичноболни мъже , което е доста мъчно. Тя добави и че не би разрешила такива неща, като разясни, че в нейната процедура има уволнени 60 души за 22 години за сходни произшествия.

" Аз имам вяра на болните, не на личния състав " , добави още шефът на " Св. Иван Рилски ".

Според нея един от проблемите е необученият личен състав и неналичието на квалификации, за което обини съсловието.

Гълъбова бе безапелационна, че не лекуват дограми и поправки на домовете, а хората. Освен това тя разясни, че институциите са правени преди 80-100 години и по тази причина са на отдалечени места.

" Концепцията тогава е била друга - да се скрият хората, които имат потребност от сходно лекуване ", изясни тя. В нейната клиника има два случая на заболели от ковид, като им би трябвало и кислородна терапия. За задачата ще има обезпечени три кислородни концентратора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР