Струва ми се, че тези, които се занимават с Русия

...
Струва ми се, че тези, които се занимават с Русия
Коментари Харесай

Веселин Методиев: Войната може да свърши утре, а Руската федерация - вдругиден

„ Струва ми се, че тези, които се занимават с Русия като историци, приказват не за края на войната – те приказват за края на Руската федерация. Войната може да свърши на следващия ден, само че Руската федерация може да свърши вдругиден. “

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Веселин Методиев, историк, някогашен министър на образованието и вицепремиер.

Аз бих споделил, че 9 май е деня на мира. И в случай че стартира да се мисли по този метод, тези, които се радват, че е приключила войната и са победили, нямам доверие да отрекат, че това е мир. А тези, които се радваме на Шуман, на неговата декларация, на концепцията за една друга Европа, знаем, че се ражда мира.

Видяхме по какъв начин европейските страни минаха през разнообразни тествания и по какъв начин удържаха мира. Това е по този начин, тъй като една част от хората – тези в Западна Европа – са изпълнили едно наследство на Чърчил. В една лекция в Цюрихския университет 1946-а година той споделя „ в този момент Франция и Германия ще ни спасят, тъй като те би трябвало да се схванат и да живеем в различен свят “. Един доста, доста по-добър свят.

Днес в тези страни има мир.

Виновникът да има война се споделя Путин. И безумието на тази експанзия е обвързвано с това, че чества края на войната, а не деня на мира. Това е манталитетен въпрос. Когато ти си вкаран в тази скица, живееш с нея, мислиш по нея, тогава крайният резултат може и да е подобен – да станеш терорист.

Ние разполагаме с един свят, с който хората не са разполагали – точно свят на мир.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР