Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да

...
Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да
Коментари Харесай

Служебният министър на културата предупреди шефа на БНТ, че може да му поиска оставката

" Струва ми се, че се натрупват феномени, които могат да ме провокират да желая оставката на Емил Кошлуков (б.р. общоприет шеф на БНТ). "  Това съобщи през днешния ден служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на първата си конференция, откогато е на поста. Министърът засяга по-конкретно решението на Българска национална телевизия да прекъсне постоянната си стратегия в събота, 22 май, с цел да излъчи брифинг на ГЕРБ. Извънредни включвания на брифинга тогава направиха и двете най-големи частни малките екрани - bTV и Нова. 

Министърът показа опасения, че " всяка партия би се възползвала от този образец и по този начин ще се предават брифинги от заран до вечер ".

Проф. Минеков разкри още, че е пратил декларация по този мотив до Кошлуков още същия ден. По думите му публичните медии Българска национална телевизия и БНР са част от националната сигурност и прецизно е разказано по кое време може да бъде прекъсвано предаване - при земетресение, бомбардировка, война. " Този брифинг изглеждаше ли опасност за националната сигурност? ", попита Минеков.

После допълни, че към този момент е получил голям брой позвънявания с питания за какво постоянната стратегия на Българската национална телевизия е била прекъсната, с цел да се излъчва брифинг на политическа партия.

" Нека проследим последните феномени и представителите на кои партии попадат в телевизионните утринни блокове. Наблюдавах по какъв начин през последните дни по петима души от избрани партии се явяват в един от най-гледаемите часови пояси - нормално след 8 часа сутринта ", разяснява Минеков.

На конференцията през днешния ден служебният министър на културата показа някои от целите, по които има намерение да работи отпред на институцията.

" Ще осъществявам една концепция, по която работя от 11 години - в България да има профилиран полицейски отряд за защита на културното завещание ",  уточни той. Проф. Минеков уточни като образци за подражателство в това отношение Италия и Франция, с чиито служби ще се обмени опит. По данни на Европол от България се изнасят доста предмети на изкуството - част от тях не са изключително скъпи, само че има и уникати, цитира министърът европейските наблюдения.

Възможно е да зародят разногласия с колекционерите на културни полезности, само че иманярството ще бъде преследвано " безмилостно ", добави той. Запитан за иззетата сбирка на Васил Божков, Минеков беше безапелационен - даже не знае къде е и по какъв начин се съхранява, само че в действителност това е богатство. " Изнасянето й (след конфискуването - б.а.) беше чудовищно - уникати, увити във вестници, поставени в боклукчийски чували, в кашони ", възмути се той. Според него и Законът за нумизматиката се нуждае от съществено редактиране, тъй като тази версия тласка нумизматите към сенчестия бизнес, принуждава ги да продават и да крият сбирките си.

Под негово управление Министерството на културата ще работи по промени в Закона за културното завещание, тъй като в него има " неприятни направления и практики ". " Разходете се даже из центъра на София - монументи се разрушават, грабят, палят - това не е инцидентно ", сподели Минеков.

Приоритет в работата му ще бъде и Законът за филмовата промишленост, само че поради " конфликта на ползи " той не бърза да подпише правилника за приложението му.

МК ще провежда още и конференция за свободата на словото, а проф. Минеков ще упорства за бистрота във връзка с собствеността на медиите.

Що се отнася до Закона за протекция и развиване на културата, по негово мнение той е единствено пожелателен.  Законът за меценатството също е " нищоправене ", а желанието да се употребяват доходи от хазарта се е провалило, разяснява служебният министър на културата. " Все едно да твърдите, че сте забогатял, в случай че преместите пет лв. от левия в десния си джоб ", даде прегледен образец той.

Неговите специалисти ще работят и по Закона за авторските права, тъй като сега той разрешава " огромни компании да богатеят, а създателите мизерстват. "

Според него е належащо да се създаде и указател на самостоятелните актьори, с цел да може действително да им се оказва помощ.

Културата е забравена и изоставена от бюджета, от 20 години тя се срутва последователно, смята новият министър. В момента тя разчита единствено на 0,6% от бюджета (преди е бил 1,3%). Той е сюрпризиран, че толкоз доста средства се вливат в някои музеи и галерии, чиито предел прекрачват едвам 30-ина индивида годишно. Ще се прави и инспекция на така наречен Лувър ( " Квадрат 500 " ), където по думите на министъра има незавършена работа.

Минеков твърди, че съсипия царува в театрите, в концертните зали, в операта, че в името на така наречен " велика театрална промяна " с името на облагата там се позволява кич.

" Дори да съм слънце, в този период надали ще осъществявам всичките тези хрумвания, само че давам обещание, че ще бъда ревизор на моя правоприемник и ще проследявам дали продължава положителните практики ", обобщи Минеков. Той се ангажира и с подобряването на културните връзки в балканските страни, които от години " са нарушени от самозвани патриоти ".

В края на конференцията Минеков попита публицистите: " Да видяхте представители на Българска национална телевизия? Може би са заети с друга конференция. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР