Струва ми се, че правителството се разпореди добре с бюджета.

...
Струва ми се, че правителството се разпореди добре с бюджета.
Коментари Харесай

Бивш финансов министър: Правителството се разпореди добре с бюджета

Струва ми се, че държавното управление се разпореди добре с бюджета. Цифрите приказват, че държавното управление извършва декларираното желание да усили заплатите в бюджетния бранш с 10 %. Има 400 милиона за НЗОК, има нарастване на заплатите на учителите с 20 %, също и нарастване в икономическите услуги. Полезното за хората е нарастването на пенсиите. Така че цялостното нарастване от 5 милиарда е изцяло целесъобразно и осведомено. В последна сметка напредък без пари не става.

Това разяснява някогашният финансов министър Христина Вучева в утринния блок на Bulgaria ON AIR.

,,Окончателният резултат се вижда в края на годината, тогава няма остатък. Всъщност това за остатъка е погрешна информация. Няма такова нещо като остатък. Има разноски, които би трябвало да се осъществят. И нещо друго, по някой път се възнамеряват разноски, за които се знае, че няма да бъдат осъществени. Може би е добре народните представители би трябвало да изискат цялостен доклад за тези 2 милиарда и 900 милиона излишък'',.

По думите ѝ увеличението на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лв. е вярно решение на кабинета.

,,Този таван на пенсиите от 1200 лв. е вероятен, единствено в случай че оптималния приход е 3000. Проблемът като цяло беше малко преекспониран, защото няма да засегне доста хора, а единствено най-богатите. Средната класа надали заплаща разноски от порядъка на 2600 лв.. Средната класа у нас може да се плаши само от новите такси за остарели коли. Но във връзка с осигурителния приход това е вярно решение'', съобщи Вучева.

,,Всяка съпротива има право на свое виждане както за приходите, по този начин и за разноските. От Българска социалистическа партия обаче имат някои изказвания, които не подхождат нито като доктрина, нито като процедура. Така наречения остатък не се харчи, а отива във фискалния запас, където се изплаща за външните дългове'', разяснява някогашният финансов министър предложенията на опозицията за различен бюджет.

,,Правителството би трябвало да има по-свободни ръце, с цел да харчи и да влага тези средства от остатъка. Смятам, че би било хубаво във фишовете за заплати да се знае кои пера отиват за разноски, защото в предишното бюджетите са били и по-конкретни'', разяснява по тематиката икономистът Боян Дуранкев.

,,Едрият капитал постоянно ще бъде писклив във връзка с увеличението на осигурителния приход. Но въпреки всичко би трябвало да кажем и това, че в останалите съвременни демокрации, или най-малко в множеството, няма плосък налог. Според мен държавното управление на Борисов би трябвало да откри метод да понижи неравенството, само че казусът е, че персонално аз не виждам философи и визионери в този кабинет'', уточни икономическия специалист.

,,Има прикрит недостиг, който е 25 милиарда лв.. Това е действителен дълг. Който е взел подобен дълг, не е неприятно да го върне към края на мандата си'', приключи Дуранкев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР