Струва ми се, че динамиката е голяма – преди два

...
Струва ми се, че динамиката е голяма – преди два
Коментари Харесай

Икономист: Трябва да спрем помощите за бизнеси, които печелят от инфлацията и кризата - Топ новини

Струва ми се, че динамичността е огромна – преди два месеца бих Ви споделил, че на отоплението газ е с 2000% по-скъпо. Сега няма да е с толкоз, само че отново ще е скъпо. Всички горива нарастват, може би токът единствено не нараства, само че въпросът е с какъв апарат се отопляват хората. С една духалка може да навъртиш големи сметки. Това съобщи Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество.

На въпрос по отношение на това дали би имало разлика в цената на тока, в случай че АЕЦ „ Белене ” работеше, той разяснява: „ Сегашната цена на АЕЦ „ Козлодуй ” е ниска, тъй като към този момент са изплатени всички разноски по нея. За АЕЦ „ Белене ” занапред би трябвало да се изплащат огромни суми, а това пречи силата да е евтина. Ако работеше в този момент централата, това нямаше да докара до промяна на цената. ”

„ През август и септември, когато беше скъпия газ, хората не са се отоплявали. Те го съпоставят с предходните ноември и декември, а тогава цената беше такава. Същият месец на предходната година беше по-евтино, това е казусът ”, счита той.

Той изясни и повишаването на пелетите: „ Много хора се уплашиха от високата цена на газа, споделиха си „ дайте да си купим пелети ”, имаше свръхтърсене при липса на предложение и това подвигна цената на пелети. ”

„ Знаете, че енергийната беднотия зависи от цената на силата – согато е по-висока, по-малко хора могат да си я разрешат, от приходите и от това каква е постройката – дали е изолирана и така нататък Цената на силата напоследък пораства, приходите – не чак толкоз. Имаме потребност от енергийни и финансови ограничения, въпросът е по какъв начин да ги финансираме вторите ”, сподели той.

„ Струва ми се, че ние отидохме с доста огромна благотворителност към подпомагането на бизнеса. Ние даваме средства на всички бизнеси – даже и на тези, създаващи инфлацията, които печелят от рецесията. Ние би трябвало да спрем това, би трябвало да ги прехвърлим от бизнес към семейства. Ние подкрепяме даже „ Лукойл ”, разяснява още той.

Той разиска и двойната цена на тока: „ На доктрина това работи, само че на процедура – не. Проблемът е, че това се ползва на равнище електромер, само че всеки може да си открие колкото си желае електромери – на гаража, на втория етаж, на третия етаж. Можеш да ползваш по този начин помощта 18 пъти. Докато това е на равнище електромер, просто не работи. Ако е на равнище ЕГН – знаем кого подкрепяме, тогава е напълно друго. ”

„ Почти от самото начало свободният пазар беше по-евтин и по тази причина всички компании желаеха да излязат на него. Сега в рецесията е противоположното.в рецесия би трябвало да вършим неща, които вземат решение рецесията. Дългосрочните ограничения си работят дълготрайно, само че погледнете обстановката – 20 години свободният пазар постоянно е бил по-евтин, и това беше концепцията – семействата да излязат на него, с цел да ни е по-евтино. Имаме свръхпечалба в енергетиката – за какво да подвигаме цената за хората? Няма потребност от това “, добави още Ангелов.

Той също по този начин счита, че е значимо да знаем кои са енергийно небогати и към тях да се насочи помощта, а тези, които могат да си купят климатик, да не получават тази помощ.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР