Струва ли си усилията смяната на часа?, този въпрос, в

...
Струва ли си усилията смяната на часа?, този въпрос, в
Коментари Харесай

Струва ли си усилията смяната на часа?

Струва ли си напъните промяната тутакси?, този въпрос, в навечерието на прекосяването към лятно часово време, преглежда британският “Таймс”.

В 3 часа сутринта местим стрелките на часовниците напред, губим един час сън и по този начин стартира лятното часово време. Но дали промяната тутакси напролет и есента в действителност си коства всички старания? Интригуващо изследване в Съединени американски щати преглежда щата Индиана, където множеството окръзи въобще не са сменяли часа преди щатски закон от 2006 година да задължи всички окръзи да практикуват лятното часово време.

Разглеждайки потреблението на електрическа енергия преди и откакто е въведено лятното часово време, икономистите откриват, че през цялата година потреблението на електрическа енергия от семействата в Индиана се е повишило с 1 до 4 %. Проучването е оповестено в икономическо списание през 2011 година

Един от най-големите резултати се усеща през лятото, когато изместваме стрелките на часовниците напред, в сходство с най-горещата част от деня, тъй че хората са склонни да употребяват повече климатиците. В късната есен, когато връщаме часовниците обратно, хората се разсънват в по-студени, по-тъмни къщи и употребяват повече сила.

Други проучвания също стигат до сходни изводи. Изследвания в Австралия и в други елементи на Съединени американски щати демонстрират, че лятното часово време не понижава общото потребление на сила. Това, обаче, смекчава някои дневни пикове и спадове в потреблението на сила, защото хората употребяват повече електрическа енергия заран вкъщи, а по-малко следобяд.

Преминаването към лятно часово време наподобява също вреди на здравето на някои хора. Проучванията са открили годишен скок при случаите на инфаркт в Мичиган в Съединени американски щати и инсулти във Финландия в деня, откакто стрелките на часовниците се реалокират напред.

Във Англия прекосяването към лятно часово време носи изгоди, в това число понижаване на потреблението на сила в цялата страна, като разрешава по-пълноценно потребление на дневната светлина. Това докара до апели лятното часово време да се откри през цялата година, с цел да се понижат въглеродните излъчвания и да се насладите на повече от късите часове слънчева светлина през зимния следобяд.

Но предходен опит, който вкара лятното часово време през цялата година, в интервала сред 1968 и 1971 година, бе зарязан, частично тъй като бе изключително неизвестен в Шотландия, където зимните утрини бяха прекомерно тъмни при смяната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР