Струма BGПикът на метеоритния поток Персеиди ще можем да наблюдаваме

...
Струма BGПикът на метеоритния поток Персеиди ще можем да наблюдаваме
Коментари Харесай

Тази нощ: Пик на падащи звезди

Струма BG

Пикът на метеоритния поток Персеиди ще можем да следим тази нощ. Тъй като Луната е цялостна, най-вече падащи звезди ще се виждат преди изгрев слънце. Ако сте на място, където няма светлинен звук, ще станете очевидци на невероятния небесен театър.

„ Пълната луна опита да засенчи кулминационната точка на метеорния поток „ Персеиди “. Тя създаваше ярък декор, на който слабите метеори не могат да бъдат следени. Затова е по-добре спектакълът да съвпадне с безлунна нощ “. Това изясни пред Bulgaria on air. Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките (БАН).

Падащи звезди в небето ще могат да се видят до към 26 август. „ Тъй като пикът отминава, броят метеори, които могат да бъдат следени на час, ще спада с придвижване на времето “, сподели още физикът. По думите му, тази вечер могат да се видят към 100 метеора на час, като те се движат със скорост от към 60 километра в секунда.

В София светлинното и праховото замърсяване са много обилни и по тази причина метеорите могат да се следят най-добре някъде високо в планината, където въздухът е чист и е много по-тъмно, в сравнение с в града, изясни доцент Евгени Овчаров, началник на катедра Астрономия към Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Персеидите “ са най-интензивният метеоритен поток през лятото. За разлика от зимните, тяхното наблюдаване не е съпроводено с дискомфорт поради ниските температури.

Предстои и максимумът на метеорния поток „ Дракоиниди “ – в нощта на 8 против 9 октомври.

„ Когато Земята, обикаляйки към Слънцето, в избрани дати от годината минава през тези облаци от галактически частици, тогава в ясна и безлунна нощ може да видим нараснал брой метеори или както са по-популярни – падащи звезди “, изясни още Пенчо Маришки.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР