Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми.

...
Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми.
Коментари Харесай

Финансовият министър: Бюджетът вече има сериозни проблеми

Структурно бюджетът към началото на май към този момент има съществени проблеми. Трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места, с цел да могат да се финансират продължаващите потребности на бизнеса за възобновяване, потребностите на опазването на здравето и да се подкрепят пенсионерите. Това съобщи на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев. 

" До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 милиарда лева От буфера са взети 283 милиона лв.. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лева 810 милиона лв. са за непредвидени разноски посредством преструктуриране. 509 милиона лв. от централния бюджет са непредвидени разноски посредством преструктуриране. 283 милиона лв. от буфера и 22 милиона лв. от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разноски в огромната си част са платени ограниченията за бизнеса, 50-те лв. на пенсионерите за април и май и Коронавирус ограниченията ", изясни министър Василев. 

По думите му, вместо бюджетът да се актуализира, когато през март излиза наяве, че ще би трябвало ограниченията да се продължат, в този момент се постанова да се " дърпат всички вероятни налични буфери и пера, включително с цел да се покрие част от мярката 60/40 през май. "  

" Още преди ние да влезем като държавно управление, към този момент стартира да се дърпа от пера, които не са планувани за тази цел. Там имаме непредвидени разноски за църкви, за Фонд на фондовете, Българска национална телевизия. Да кажем, че част от тях би трябвало да се случват ", сподели още Василев. 

Наскоро той разгласи, че няма да се наложи изтегляне на нов държавен дълг и " фискално стоим устойчиво ", а приходите в бюджета се движат по проект, като се следи закъснение единствено в акцизите на цигарите и горивата.

Активно работим върху пакет от ограничения за възобновяване на бизнеса, разгласи служебният финансов министър.

" Епедимиологичната конюнктура е такава, че към този момент затворени бизнеси, които са лимитирани да работят, няма. Трябва да преминем от режим, в който плащаме на бизнесите, тъй като са затворени и няма по какъв начин да създават, в режим, в който подкрепяме възобновяване на бизнесите, подкрепяме да се вдигнат поръчките и да проработят обикновено и ритмично ", добави той. 

Министър Асен Василев уточни, че първата мярка, по която служебният кабинет работи още от ден първи, е ориентирана към един от най-засегнатите сектори - туризма.  " Намерихме средства от централния бюджет, с които да се направи стратегия, която да вдигне заетостта в туризма като нощувки, а в това време да има мощен обществен резултат ", уточни още той.

" Моя съществена грижа е да минимизирам резултатите на пандемията върху учителите и учениците. Това значи, че ще дадем на 30 хиляди възпитаници – главно, само че и на учители, да посетят по избран ред туристически места и хотели. Това ще стане посредством туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват гратис и в това време ще се помогне на туристическия бизнес ", съобщи от своят страна служебният министър на образованието Николай Денков.

" Към средата на юли чакаме да бъдат подписани първите контракти. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако плануваните средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември ", добави Денков. 

" Програмата в действителност е с доста сериозен приоритет и има доста сериозен обществен резултат, защото освен децата ще имат опция да отдъхнат от тази епидемиологична обстановка, само че тя е ориентирана и към подкрепяне на туристическия бранш ", съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР