„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми

...
„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми
Коментари Харесай

Министър Василев: Бюджетът вече има сериозни проблеми

„ Структурно бюджетът към началото на май към този момент има съществени проблеми и би трябвало да се дърпат пари от най-разнообразни места, с цел да могат да се финансират продължаващите потребности на бизнеса за възобновяване, потребностите на опазването на здравето и за подкрепяне на пенсионерите”.

Това сподели на брифинг за ограниченията за подкрепяне на стопанската система поради рецесията с коронавирус служебният министър на финансите Асен Василев.

„ До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв. От буфера са взети 283 милиона лв.. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лева 810 милиона лв. са за непредвидени разноски посредством преструктуриране. 509 милиона лв. от централния бюджет са непредвидени разноски посредством преструктуриране. 283 милиона лв. от буфера, явно са непредвидени и 22 милиона лв. от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разноски в огромната си част са платени ограниченията за бизнеса, 50-те лв. на пенсионерите за април и май и коронавирус мерките”, уточни Василев.



„ Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март излиза наяве, че ще би трябвало ограниченията да се продължат, бюджетът не се актуализира, а стартират да се дърпат всички вероятни налични буфери и пера, включително с цел да се покрие част от мярката 60/40 през май. Още преди ние да влезем като държавно управление, към този момент стартира да се дърпа от пера, които не са планувани за тази цел”, акцентира министърът на финансите.

„ Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разноски за били ефикасни, тъй като имаме непредвидени разноски за църкви, за Фонд на фондовете, за Българска национална телевизия. Да кажем, че част от тях би трябвало да се случват”, регистрира Василев.



„ Това, което успяхме да създадем, е да намерим буфери по другите министерства, тъй че да се понижат разноските главно за личен състав на министерствата, с които да се подкрепи мярката на пенсионерите за идващия месец. Продължаваме да търсим запаси тя да продължи, както сме дали обещание до края на служебното правителство”, разясни Василев.

„ Активно работим за основаване на пакет от ограничения за възобновяване на бизнеса”, сподели Василев.

„ Епедимиологичната конюнктура към този момент е такава, че към този момент затворени бизнеси, които са лимитирани да работят, няма. Трябва да преминем от режим, в който плащаме на бизнесите, тъй като са затворени и няма по какъв начин да създават, към режим, в който подкрепяме възобновяване на бизнесите, подкрепяме да се вдигнат поръчките и да проработят обикновено и ритмично”.

Първата мярка, по която служебният кабинет работи, е ориентирана към един от най-засегнатите сектори - туризма.

„ Намерихме средства от централния бюджет, с които да се направи стратегия, която да вдигне заетостта в туризма като нощувки, а в това време да има мощен обществен ефект”, уточни министърът.

„ Моя съществена грижа е да минимизирам резултатите на пандемията върху учителите и учениците. Това значи, че ще дадем на 30 хиляди възпитаници главно, само че и на учители, да посетят по избран ред туристически места и хотели. Това ще стане посредством туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват гратис и в това време ще се помогне на туристическия бизнес”, съобщи от своят страна министърът на образованието Николай Денков.

„ Към средата на юли чакаме да бъдат подписани първите контракти. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако плануваните средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”.


Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар Катаджия стопира пийнал водач. Шофьорът се затюхкал: - Айдеее, отиде ми книжката! Катаджията: - На бас на 500 евро, че не ти е отишла! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниШестото хвърчене на машината е имало непредвиден проблемКакво гласи посланието, написано на глаголицаНова Броудкастинг Груп и Българска национална телевизия в партньорство за 60-годишния празник на шампионатаВижте по какъв начин пресъздават тоалети на звездитеСлужебният министър на стопанската система заяви, че през днешния ден ще разгласи нови спешни меркиИнтуицията е загадъчно, мощно и необичайно нещоМедицински експерти са срещу бързата акция по имунизация на деца против коронавирусаАктьорът ще се занимава с екологични въпросиРодители се оплакаха след следващ конфликтМного европейски самолетни компании стопираха да летят до или над БеларусДнес на доста места в Западна и Централна, а след обяд и в Източна България ще валиЕто кои са неразрешените неща, когато сме гладниЗападните страни оповестиха, че сирийските избори не са нито свободни, нито почтени.Кръстоска сред скутер, мотоциклет и кола, втората версия на Microlino към този момент се тества за серийно лансиране.Броят на дейните случаи на болестта понижава до 21 026 и е най-ниският от 5 февруариЗащо се е стигнало до напрежениетоОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР