Структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия за

...
Структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия за
Коментари Харесай

МВР с важни съвети за действие при наводнение

Структурите на Министерството на вътрешните работи подхващат превантивни дейности за основаване на нужната организация по отношение на хидрометеорологичната прогноза за интервала 5-9 март, направена от НИМХ–БАН.

Информирани са изпълнителната и локална управляващи, както и главните съставни елементи на Единната избавителна система за предстоящата динамичност в метеорологичната конюнктура, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

При нужда чиновници на вътрешните министерство и на локалната власт ще реализират непрестанно наблюдаване на речните корита и водосбора на реките Места, Янтра, Тунджа, Марица и Струма.

Създадена е спомагателна организация за събиране на свободния от наряди състав на структурите на Министерство на вътрешните работи при потребност. В Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ превантивно е обезпечена нужната техника за дейности при наводнения.



Снимка: Министерство на вътрешните работи

Съвети за деяние при наводняване:

При пораждане на наводняване неотложно сигнализирайте на тел. 112. Съобщете имената си, адреса и друга информация, обвързвана с бедствието. Ако не разполагате с телефон, предупредете за заплахата в общината или в кметството на най-близкото обитаемо място, както и близки, съседи и сътрудници.

Ако се намирате вкъщи, неотложно изключете газта и електричеството и поставете на допустимо най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е, в случай че имате авансово приготвена „ чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, персонални документи общи и характерни лекарствени препарати. Ако не можете да излезете от постройката, с цел да отбраните живота си, е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива.

За местонахождението си би трябвало да съобщите на тел. 112 или да известите околните и приятелите си. При неспособност за изтегляне на животните, които отглеждате, е желателно да отворите вратите на пространствата, в които са затворени.

Ако водната буря ви завари отвън дома и се намирате покрай корито на пълноводна река или в дере, неотложно би трябвало да се отдалечити и да застанети на най-близкото нагорнище.

Експертите поучават да не се застава под/над мостове, подлези, надлези и други обекти. Не би трябвало да се вършат опити за секване на бързо течащи и залети площи, в случай че сте сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на сходни дейности е добре да сте подсигурени с помощно въже. Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.

При пътешестване с МПС е целесъобразно да спрете на допустимо най-високото и безвредно място и да изчактме спадането на равнището на водата. Спасителите са безапелационни, че не трябва да спирате на/под мостове и надлези, в подлези и други евентуално рискови от заливане с вода обекти и уреди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР