Структурата на българската икономика позволява тя да бъде засегната в

...
Структурата на българската икономика позволява тя да бъде засегната в
Коментари Харесай

БАН: Кризата ще засегне икономиката ни по-слабо от останалите страни в ЕС

Структурата на българската стопанска система разрешава тя да бъде наранена в по-малка степен отрицателно от икономическите рецесии изобщо. Това допуска отрицателните стопански последици, подбудени от военния спор в Украйна, да бъдат по-малки или най-малко сходни с тези, които ще понесат останалите страни от Европейски Съюз. Това съобщи проф. доктор Стоян Тотев в  отчет на интернационална научна конференция. Тя е проведена от Института за стопански проучвания (ИИИ) при Българската академия на науките, като в нея вземат участие преподаватели, учени и самостоятелни специалисти от България, Франция, Румъния и Чехия, оповестиха от " Мега Комюникейшън ". 

Очакванията за България са да няма цели браншове, които да бъдат съществено наранени от рецесията, както и да няма значими промени в сравнителните преимущества на страната. Проблем могат да имат съответни производства, които в досегашното си развиване са внасяли първични материали и артикули от Украйна и Русия, акцентира икономистът. 

Проф. Тотев цитира данни на Световната банка, съгласно които сравнителните преимущества на българската стопанска система са в износа на артикули в региона на хранителната, текстилната, шивашката и металообработващата индустрия, както и в износа на неметални минерални артикули. Близки до единица са и сравнителните преимущества на продуктите в браншовете на химическата и мебелната индустрия и в производството на пластмасови и гумени произведения, сподели той. 

С ангажимента, че при една продължаваща застоялост в Европа вследствие на актуалната рецесия дадени промишлености и производства могат да бъдат  засегнати, в това число да трансформират и сравнителните преимущества, проф. Тотев акцентира, че заради ниската разтегливост на подмяна на питателните артикули, аграрният бранш би трябвало да бъде обиден в най-малка степен за разлика от развиването на високотехнологичните браншове. Доколкото те нямат огромно присъединяване в преработващата индустрия у нас, евентуално промишлеността ще бъде в по-малка степен " пострадала " от рецесията в съпоставяне със междинните индикатори за страните от Европейски Съюз, аргументира се икономистът, представен от Българска телеграфна агенция. 

Очаква се услугите да бъдат в най-голяма степен наранени от спешните условия, като това ще зависи и от продължителността на самата рецесия. Известно е, че този бранш се възвръща доста бързо при нормализиране на икономическата конюнктура. Смущаващ фактор за България би могла да бъде по-голямата дълготрайност на рецесията, особено при туризма и превоза, добави проф. Тотев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР