Структурата и функциите на прокуратурата, както и отговори на въпроса

...
Структурата и функциите на прокуратурата, както и отговори на въпроса
Коментари Харесай

Структурата и функциите на прокуратурата представи прокурор Елица Калпачка пред ученици в Благоевград в рамките на Инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“

Структурата и функционалностите на прокуратурата, както и отговори на въпроса в кои случаи следва малолетните да се обръщат към прокуратурата, показа прокурор Елица Калпачка, зам.-административен началник на Районна прокуратура-Благоевград и член на УС на Асоциацията на прокурорите в България, пред възпитаници в града.

Срещата с учениците бе следващата в границите на Инициативата „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “, проведена от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ)  и Камарата на следователите в България (КСБ), с поддръжката на Националната мрежа за децата. Инициативата е ориентирана към развиването на правосъзнанието и правната просвета на децата.

Участие в срещата взеха възпитаници от 10, 11 и 12 клас на СУ „ Кузман Шапкарев “, гр. Благоевград.

„ Правосъдието би трябвало да е налично, уместно за възрастта, бързо, усърдно, приспособено и съобразено с потребностите и правата на детето “, уточни пред учениците прокурор Калпачка.

Тя срещна децата и с техните права, при положение, че са потърпевши от закононарушение. „ Всяко дете, потърпевшо от закононарушение, има право да бъде осведомено за правосъдните процедури, в които би трябвало да взе участие, да бъде осведомено с правата му и да бъде изслушано. То има право да получи поддръжка и протекция от експерти (лекари, психолози), правна помощ, на обезщетение и отплата за породени вреди, да апелира решения на съда и прокуратурата “, изясни още прокурор Калпачка.

Учениците бяха осведомени и със глобите, които Наказателният кодекс планува, при положение, че невръстен или малолетен е причинител на закононарушение.

„ Когато справедливостта изчезва, то не остава нищо, което би могло да придаде полезност в живота “, приключи с откъс от Имануел Кант лекцията си зам.-районният прокурор на Благоевград.

Кампанията на АПБ продължава със срещи с възпитаници в  разнообразни градове в цялата страна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР