Строят апартаменти от контейнери за транспорт като алтернатива на Виетнамските

...
Строят апартаменти от контейнери за транспорт като алтернатива на Виетнамските
Коментари Харесай

Вижте апартаментите от контейнери, които ще поставят на мястото на Виетнамските общежития

Строят жилища от контейнери за превоз като опция на Виетнамските общежития в столицата. Това е новият проект за решение на казуса в „ Красна поляна”.

Договорът за построяването им към този момент е подписан.

След митингите в столичния квартал, общината реши – Виетнамските общежития ще бъдат отстранени до 2020 година. Почти незабавно бяха съборени и 3 от рисковите здания. Останките безусловно бяха разграбени. Временно настанените в общежитията бяха преместени в други общински жилища, отвън гетото, оповестява БТВ.

По проект още 2 блока от общежитията би трябвало да се съборят до края на 2019, свободни общински жилища обаче няма. Решението – жилища от контейнери.2 млн. и 400 хиляди лева е цената на ексцентричната концепция.

„ Трябва да ги създадем за 160 дни. Сградата може да бъде сглобявана, разглобявана и моделирана. Ако падне нуждата от част от постройката, тя може да се инсталира на друго място. Всичко това се извършва в цеха. Монтират се, колкото се може повече съоръжения, порти, прозорци. Целта е да остане по-малко работа на площадката”, уточни арх. Румен Първанов, шеф на компанията реализатор.

От 102 контейнера ще бъдат съединени 51 жилището. „ Даваме нов живот на нещо, което при всички случаи ще отиде за скрап. Ние ги взимаме в положение, в което те могат да бъдат съединени, геометрията им не е нарушена. Боядисваме ги, грундираме ги. Фактът, че са направени от специфична стомана ни дава съображение, че те могат да се употребяват още 100 години”, добави арх. Първанов.



Предвидено е отоплението да бъде вградено. „ Климатиците са податливи на напредване, по тази причина взехме решение да е нещо, което не може да се види. Едно особено фолио под подовата настилка”, сподели още арх. Паскалев.

Общежитията на учениците от 153 гимназия в София са направени по същия модел.

Виетнамските общежития би трябвало да бъдат отстранени – в това са обединени и техните жители, и останалите поданици в квартала. Контейнери обаче – не са по усета на някои.

„ Имам си настанителна заповед. Плащам си ток. Всичко, каквото е належащо и най-после да съм животно в резервоар да живеем. Бих се преместила, тъй като тука не е за живеене. Отвсякъде вода тече, отвред влага има. Имаме дребни деца и ние желаеме да живеем, както другите хора”, разяснява Таня.

Изграждането на новите жилища съответствува с идния локален избор.

„ Абсолютно никакъв предумисъл няма, че са за изборите. Ние се нуждаем най-малко от 150-160 жилища, където да настаним тези постоянни наши наематели. Първите блокчета ще са в квартал „ Факултета”. Останалите няма да бъдат в „ Красна поляна”, съобщи Иван Чакъров, кмет на регион „ Красна поляна”.

Очаква се строителството да стартира до месец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР