строномическата зима започва днес у нас в 12.02 ч., съобщава

...
строномическата зима започва днес у нас в 12.02 ч., съобщава
Коментари Харесай

Днес настъпва зимата, какво ще бъде времето

строномическата зима стартира през днешния ден у нас в 12.02 ч., оповестява Националният институт по метеорология и хидрология. Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, дружно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя стартира със зимното слънцестоене – към 21 декември в Северното полукълбо, и към 21 юни – в Южното полукълбо.

Зимата приключва с пролетното равноденствие, което е към 21 март в Северното полукълбо и към 23 септември – в Южното полукълбо.

През зимата дните са най-къси, а тяхната дълготрайност зависи от географската широчина. През зимния сезон се мерят най-ниските температури, а в регионите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и обилни снеговалежи.

Какво ще е времето в първия ден от зимата?

Ще остане облачно, преди обяд и мъгливо. Ще има слаби валежи от дъжд, денем на повече места в Източна България, а в североизточните региони дъждът ще се примесва със сняг. Около и след обяд над Югозападна България ще има и краткотрайни разкъсвания на облачността.

В по-голямата част от страната ще е съвсем безшумно, в източните региони със слаб североизточен вятър. Минималните температури ще са от -1 до 4 градуса, оптималните – сред 3 и 8.

Над Черноморието

ще бъде облачно. Ще има слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са сред 6 и 8 градуса. Температурата на морската вода ще е 10 -11 градуса. Вълнението на морето ще е 3 бала.

Над планините

ще е най-вече облачно, на обособени места ще има слаби превалявания от сняг. Около обяд ще има и краткотрайни понижения на облачността. Ще продължи да духа слаб до сдържан вятър от запад-северозапад. Ще прониква леден въздух, с който температурите ще се намалят и оптималната на 1200 метра ще е към 2 градуса, на 2000 метра – към -2 градуса.

И във вторник времето ще се задържи без основна смяна – съвсем безшумно, най-вече облачно и мъгливо. През нощта против сряда ще се появи слаб западен вятър, а в сряда ще стане от запад-северозапад и в по-голямата част от страната ще се усили до сдържан.

Видимостта ще се усъвършенства, облачността ще се раздра, в обособени региони и ще намалее, само че преди обяд на изолирани места в Северна България е допустимо едва и за малко да превали. Дневните температури ще се покачат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР