Строителството в България през февруари се повишава с 1,5% след

...
Строителството в България през февруари се повишава с 1,5% след
Коментари Харесай

Строителството в страната продължава да нараства и през февруари

Строителството в България през февруари се покачва с 1,5% след напредък с 1,1% през януари и с 0,3% в края на 2023 година, сочат данните на Евростат.

Продукцията в българското строителство на годишна база се увеличи през февруари с 3,3% след два следващи месеца на застоялост, като това е първото повишаване по отношение на година по-рано от март 2023 година насам.

Продукцията в строителния бранш на еврозоната и в целия Европейски Съюз набъбна през февруари с 1,8%, като в това време се увеличи в България за трети следващ месец, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се увеличи с 1,8% по отношение на януари, когато означи спад с 1,2%, като в границите на еврозоната продукцията в строителството също набъбна с 1,8% след едва покачване с 0,2% при започване на годината.

Най-силен растеж през февруари означи строителството в Австрия (скок с 9,3%), следвана от Германия (със 7,9%) и Словения (с 6,3%), до момента в който максимален спад на продукцията в строителството беше регистриран в Унгария (спад с 8,5%), Франция (с 2,1%) и Швеция (с 0,9%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се сви с 0,6% след спад с 0,9% през януари, а в границите на еврозоната строителството означи намаляване с 0,4% след намаляване с 0,3% месец по-рано.

Най-силен спад на годишна база на строителството през февруари беше регистриран в Нидерландия (понижение с 12,9%), Финландия (с 6,9%) и Австрия (с 5,9%), до момента в който най-солидно покачване означи строителството в Испания (с 8,3%), Португалия (с 4,4%) и Чехия (с 3,7%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР