Строителството ще търси работници от Азия, съобщи за Телеграф“ зам.-председателят

...
Строителството ще търси работници от Азия, съобщи за Телеграф“ зам.-председателят
Коментари Харесай

Азиатци ще ни строят блоковете

Строителството ще търси служащи от Азия, заяви за " Телеграф “ зам.-председателят на камарата на строителите у нас инж. Иван Моллов. Той акцентира, че сега има изострен недостиг на фрагменти в бранша, съобщи " Телеграф ".

Хронично

По думите му това е хронично и е от години. Все повече се насочваме за решение на казуса за импорт на работна ръка, посочи инж. Моллов. Имало е опити да се наемат чиновници от Турция, само че съгласно него в този момент това няма да е допустимо поради земетресенията. По-скоро нашите служащи ще отидат натам, разяснява той. 

Тромаво

Тромавите документални процедури в допълнение затрудняват наемането на служащи от чужбина. Аз имам персонален опит за импорт на фрагменти от Казахстан. Отне ми година и половина за документални процедури за трима служащи, от които след това остана единствено един. Защото се оказа, че и стандартът при тях е задоволително висок, описа специалистът. В последно време се намесва и информация, че би трябвало да търсим фрагменти от по-малко рискови страни, което е невероятно, изясни инж. Моллов.

Например от Европейския съюз – нашите служащи отиват там, а не противоположното. Трябва да променим доста неща в системата на обучение и възнаграждение, само че би трябвало да сме наясно, че това няма да стане за една година, акцентира специалистът. Това е нещо, което би трябвало да градим стратегически, а ние имаме проблем, който би трябвало да решим в този момент, добави той.

Според него се намесва и казусът за неналичието на дълготрайна вероятност. В последните 10 години се движим от програмен интервал в програмен интервал, всякога си научаваме добре уроците в кавички и започваме действителното строителство в последната година на този програмен интервал, добави инж. Моллов.

Скъпо

Остава и казусът за скъпите материали. Всички цени са нагоре – даже с инертните материали, които са локално произвеждане, посочи инж. Моллов. Скалната маса, която се добива и е част от всеки тип строителство, единствено от началото на годината е поскъпнала двойно. Това е поради инфлацията, цените на горивата и нарасналите разноски за заплати. 

В последните две години и цената на парцелите се увеличи, само че не поради търсенето, а поради нарасналата им себестойност, сподели още специалистът. Според него жилищата няма да поевтинеят, а ще има спад на броя на покупко-продажбите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР