Строителството на новия терапевтичен център на Карин дом е един

...
Строителството на новия терапевтичен център на Карин дом е един
Коментари Харесай

Архитектите на новия Карин дом: Целяхме да създадем място, където децата да се чувстват у дома си!

Строителството на новия лечебен център на Карин дом е един характерен план с напълно налична среда, само че също по този начин е и пространство, което би трябвало да бъде в синхрон с детските усещания, място, където детето да се усеща вкъщи.

За това и напъните на архитектите Биляна Асенова и Саша Чабати са ориентирани освен към функционалност, само че и към уют във всяка част на постройката, споделиха архитектите на прелестната нова постройка за Varna24.bg .

Припомняме, че при започване на месец март 2020г., интернационално жури разгласи спечелилия в състезанието – UNAS Studio - Биляна Асенова (България) и Саша Чабати (Италия)- екип, които е основан и работи в Берлин. Проектът печели със своите прецизни решения, плътно вътрешно пространство и оптимално непокътнати зелени площи измежду 174 плана от 48 страни на 5 континента. 

" Успехът на нашия план се дължи на това, че от самото начало сме работили в тясна връзка със експертите в Карин дом. За нас е значимо, когато сътворяваме среда за деца, да се заложи на естествени материали и пастелни цветове, особено за деца със специфични нужни би трябвало да се заобикаля среда, която престимулира децата, би трябвало среда с добра светлина и натурални цветове. Връзката с природата, огромните прозорци, гледката да е към пространства с повече зеленина, това беше водещо ", показа Биляна.

" Базирани сме в Берлин, във Варна работихме с локални архитекти, които ни помагаха в строителния развой. Като цяло сме се насочили към планиране на пространства за деца, детски градини, учебни заведения, това е главния ни фокус, като всичко е със обществена тема ", коментира Саша Чабати.

Новият Карин дом, който медията ни към този момент ви показа, е ситуиран в разширената централна част на Варна – сред улиците “Дойран " и “Кирил Шиваров ", зад Проектантска, в двора на средношколските общежития. Общата повърхност на постройката е 2890кв.м и се състои от едно подземно равнище за гараж и хранилища, три надземни равнища и покривна тераса, прелестни детски площадки.

Новата постройка съчетава разнородни функционалности – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна намеса, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, самостоятелна и групова терапия, съвременна сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

" Старали сме се в цялата постройка да избегнем коридорите като пространства, които нямат особена функционалност и вместо тях да изградим пространства, свързани с атриум, където има мебели и подканват хората да поддържат връзка. Така се получава спонтанна интеракция ", добави Биляна.

На въпроса какво най-вече ви впечатли във Варна като архитектура или забележителност и бихте го предложили на ваши сътрудници и другари, в случай че идват тук, Саша отговори:

" Тъй като съм от град, ситуиран край море, едно от обичаните ми места във Варна е плажът. Бяхме впечатлени от това, че във Варна има доста пешеходни зони. Любимо място ми е също Морската градина и едно местенце по Крайбрежната алея ".

Какво още споделиха Биляна и Саша, вижте във видеото!

Това изявление е част от плана на  Varna24.bg  и  Медия груп 24 " Пътят на другите ", финансиран от Фонд " Култура " към Община Варна в направление Медийни планове. 

Очакваме вашите мнения и споделен опит в " Пътят на другите " на [email protected] или тел.  0888 532624

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР