Строителството на АМ Струма“ и конкретния проблем - Струма“ през

...
Строителството на АМ Струма“ и конкретния проблем - Струма“ през
Коментари Харесай

ПП-ДБ отново настояха за безопасно строителство на АМ „Струма“ през Кресна

Строителството на Автомагистрала „ Струма “ и съответния проблем - „ Струма “ през Кресна. Преди два дни беше направена първа копка на първокласния път, а не автомагистрала. Това съобщи депутатът от „ – “ Владислав Панев на трибунка в Народното събрание. 

Когато преди години се събирахме да обсъждаме какви са другите възможности за строителство през Кресненското дефиле, проектите бяха да се извърши екологична оценка, с цел да се реши от кое място е най-изгодно да мине трасето. Тогава една година ни се струваше доста дълъг интервал, само че в този момент виждаме, че нищо не е свършено. Започва се добре забавеното остаряло. Дали поради стопански ползи, дали поради нещо друго. Нашата цел е автомагистралата да бъде подготвена оптимално бързо, само че това да дава отговор на икономическите и екологическите стандарти и разпоредбите на Европейски Съюз, добави Панев.

За нас е от изключителна значимост този план да откри естествен свършек. Неговата съществена цел е да реши един логистичен проблем – по какъв начин хората и бизнесите да могат да стигат по бърз и безвреден метод от София до Южна България и границата с Гърция, разяснява Андрей Гюров. 

Решаването на този проблем би трябвало да стане със спазването на всички условия на българското и европейското законодателство.  Като в това време резервира сигурността на хората, които употребяват пътя, резервира поминъка на хората към Кресненското дефиле и резервира биоразнообразнието в този неповторим район. Това може да стане по метода, по който бяхме дефинирали в държавното управление „ Петков “. Вариантът, който се предпоставя от почналите строителни работи сега и подписаните контракти не взема решение казуса с лесния достъп до югозападна България. Това не е автомагистрала, дори не е и високоскоростен път. Той ще бъде рисков, ще бъде безценен и няма да реши главните проблеми на българските жители и бизнеса. Настояваме да се откри решение, което да резервира поминъка на хората, ще резервира екоразнообразието и ще даде бърз и добър достъп. Той ще подсигури и европейски средства. В момента за това трасе няма никакво обезпечено финансиране, нито от българския, нито от европейския бюджет. Това евентуално ще натовари и в допълнение бюджета на страната за идващите години, уточни още Гюров. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР