Строителният предприемач Александър Ваклин, който бе посочен като подател на

...
Строителният предприемач Александър Ваклин, който бе посочен като подател на
Коментари Харесай

Александър Ваклин изтеглил кредит за подкупа, за който е обвинена кметът на "Младост"

Строителният бизнесмен Александър Ваклин, който бе посочен като адресант на сигнала против кмета на " Младост " Десислава Иванчева от юристите ѝ и нея самата, е теглил заем от банка, с цел да обезпечи на проверяващите 70 хиляди евро за маркиране. Това се схваща от думите му в изявление пред Би Ти Ви.

Ваклин е главен очевидец на прокуратурата по обвиняването против Иванчева и двамата ѝ помагачи за взимане на рушвет в изключително огромни размери. По данни на прокуратурата районният кмет е поискала 500 хиляди евро от Ваклин, като във вторник е била предадена сумата от 70 хиляди евро. " Никога не сме възнамерявали да ѝ дадем сумата ", сподели още предприемачът. Така той удостовери ролята си при следствието на профилираната прокуратура и антикорупционната комисия, което до момента не бе направено от публични лица.Вчера съдът остави в ареста кмета на " Младост " и помагачите й - зам.-кмета Биляна Петрова и медиатора Петко Дюлгеров. Тримата бяха арестувани при показна акция във вторник. Според отбраната на Иванчева 70-те хиляди евро са били върнати на Ваклин, с което предметът на делото е липсващ, само че от прокуратурата отхвърлиха.

" Ние работим с банков заем и тук бе с банков заем ", изясни Ваклин на въпрос от кое място е намерил 70 хиляди евро. Той съобщи, че доста уважа хората, които стоят зад " Зелен Младост ", както се споделя сдружението, подкрепящо Иванчева. " Но зелен дано не бъде цветът на американските долари ", разяснява строителният бизнесмен.

Допълни, че общината му е бавела 10 месеца документ, издаването на който лишава семици. След като почнал да подава тъжби до съда и столичния общински съвет, схванал, че Иванчева ги приела персонално и процедурата, от която се интересува, нямало да завърши. След като приказвал с Петко Дюлгеров схванал, че ставало въпрос за пари.

Бил шокиран от наглоста и чувството за безотговорност у Иванчева, на която трябвало да даде непостижимата сума от 500 хиляди евро за четири обекта. Приел, че е редно такива признаци да се лекуват колкото може по-рано. Ваклин имал парцели в цяла София и твърди, че пари са му желани единствено в " Младост ", и единствено от екипа на Иванчева.

В никакъв случай никой бг гр не може да бъде подложен в такова унизително състояние. Какъв е казусът полицията да ги спре, да ги помолят да карат зад тях. При дамите да седне човек, който да подсигурява, че няма да изядат парите и да се отиде до най-близкото полицейско ръководство, прокуратура или следствена работа. Без тази показност, проява и сензация. Всичко това беше безспорен цирк - грозно, просташко и не знам да се е случвало в някоя европейска страна.

 Част от авдокатите на упрекнатите.
© Георги Кожухаров

Част от авдокатите на упрекнатите.

Единият от юристите на зам.-кмета на столичния квартал Биляна Петрова - Ирен Савова, разяснява думите на Ваклин като съобщи, че не може да им повярва. Каза, че по този случай към този момент е нарушена процедурата и мълчанието по отношението на следствената загадка.

Разказа и за забавен момента от документите по делото - предаването на парите от Ваклин на следователите за маркиране се е случило на 2 април. В постановлението за привличане като обвинени на Петрова и Иванчева обаче е записано, че подкупът е пожелан на 13-ти април. " Как едни пари вървят изпреварващо по-бързо преди да са поискани. Как да допускам на казаното от Ваклин, когато данните, които са събрани от прокуратурата досега сочат друго ", разяснява тя.

Савова изясни, че процедурата за обектите на Ваклин се бавела, тъй като общинската администрация имала подозрение за реституционни права и трябвало повече време за инспекция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР