Строителният бранш е силно засегнат от лиспата на кадри ©

...
Строителният бранш е силно засегнат от лиспата на кадри ©
Коментари Харесай

Липсата на кадри заплашва икономическия подем в Швеция

Строителният отрасъл е мощно обиден от лиспата на фрагменти

© David Mdzinarishvili Още по тематиката
Финансовото министерство усъвършенства упованията си за растежа на стопанската система до 4%

Основен мотор на развиването ще бъде частното ползване
6 окт 2017
Разходите за труд са нарастнали с максимален ритъм от 8 години

Увеличението на средствата, които бизнесът отделя за личен състав, доближава 11% през второто тримесечие
20 сеп 2017
Средната заплата е повишена с близо 10% през юни

Успоредно с това наетите понижават с съвсем 16 хиляди души към края на второто тримесечие на годишна база, сочат данните на Национален статистически институт
13 авг 2017
Недостиг на чиновници подвига заплатите в Централна Европа

Вероятно завършва епохата на на ниска цена труд, само че не се вижда различен модел
26 юли 2017 Въпреки рекордния брой мигранти дефицитът на експерти е достигнал най-високото си равнище от 2000 година Липсата на фрагменти може да заплаши икономическия напредък, в който се намира Швеция. Поне 12 от 15 бранша в страната страдат от липса на квалифицирана работна ръка, демонстрират данни на Националната работа по заетостта. Най-засегнати са опазването на здравето, образованието, обществените грижи и механически специалности, а минимум потърпевши досега са медиите, продажбите и маркетингът, написа Bloomberg.

Свободните позиции мъчно ще бъдат заети

Въпреки рекордния брой мигранти, които дойдоха в страната през последните три години, дефицитът на фрагменти е достигнал най-високото си равнище от 2000 година насам. " Липсата на работна ръка сега е доста огромна, а в редица браншове към този момент се усеща сензитивно ", разяснява пред организацията Торбьорн Халлдин, икономист в Конфедерацията на шведските предприятия. Според изледване, извършено през юли т. година, 75% от общо 60-те хиляди компаниии в групата изпитват компликации при набирането на нови чиновници. През август броят на свободните работни места в страната е бил 78 хиляди, което е с 9% по-високо по отношение на миналата година и цели 41% повече по отношение на 2015 година излиза наяве от данните на Националната работа по заетостта.

Според Халлдин дефицитът на предложение на жилища също се отразява на наклонността, защото хората нямат опцията да сменят местожителството си бързо. В опит да се опълчи на отрицателния тренд правителствто на социалдемократите на Щефан Льовен предишния месец разгласи бюджета за идната година, в който са планувани разноски за стимулиране на заетостта и нови данъчни облекчения.

Въпреки опитите на държавното управление частният бранш не е сигурен в триумфа на стратегиите. Според изпълнителния шеф на строителната компания Sweco Томас Карлсон, данните не сочат към неотдавнашен завършек на дефицита на фрагменти. Според различен състезател в сектора - Bravida AB, фирмите са длъжни да прибягват към нови тактики за набиране на чиновници, както на национално, по този начин и на интернационално равнище. " Всички желаят държавното управление да приготви повече фрагменти, само че не считам, че това е допустимо сега, защото такива няма ", разяснява пред Bloomberg изпълнителният шеф на Bravida AB Матиас Йохансон.

Тенденцията обгръща цяла Европа

Според последния тримесечен отчет за заетостта и общественото развиване в района, направен от Европейската комисия, заетостта в Европа е рекордно висока, достигайки 235.4 млн. души. Въпреки генералния спад на беразботицата, разрастването на обществения и частния бранш води до по-голямото търсене на нови фрагменти, които да поддържат органичния напредък. В България обстановката не е доста по-различна от тази в Швеция. Тук дефицитът на фрагменти е забележима наклонност още от 2015 година насам. Според отчета на Европейската комисия заетостта в България е повишена с 0.9% към края на март, отчитайки един от най-слабите резултати за Европейски Съюз. В същото време младежката безработица у нас пада с много по-впечатляващ ритъм - 5.1 пр.п. към края на август на годишна база, достигайки 13.5%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР