Строителният бранш движи икономиката на България. Затова е важно да

...
Строителният бранш движи икономиката на България. Затова е важно да
Коментари Харесай

Секторът, който движи българската икономика

„ Строителният отрасъл движи стопанската система на България. Затова е значимо да продължим да работим дружно и в разговор “, сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с управлението на Камарата на строителите в България. По време на срещата представителите на камарата показаха признателност към проектант Шишков за бързата и качествена работа за разработване на методиката за индексация в строителството, след една година „ тъга “, по техните думи и бяха безапелационни, че браншът най-сетне има министър. „ Това бе едно от най-важните неща, които трябваше да свършим “, изясни от своя страна министърът. И акцентира, че това, което екипът му е почнал, ще продължи до момента в който е в Министерство на регионалното развитие.

Следващата значима стъпка е да се изработят инструкции за използването на тази методика, стана ясно в хода на диалога, като от сектора желаеха явен правилник, избран от районното министерство и бяха безапелационни, че са подготвени на разговор и взаимни старания. Министър Шишков предложи напътствията за използването на методиката да бъдат направени взаимно сред специалисти на Министерство на регионалното развитие, Министерство на финансите и КСБ.

Около нуждата от легализиране на противозаконните строителни действия, открити на автомагистрала „ Хемус “ и някои язовири в страната се сплотиха още от КСБ и управлението на Министерство на регионалното развитие. В този подтекст министерството към този момент разгласява за публично разискване и промени в Закона за устройство на територията.

Предстои одобряването и публикуването и на промените в Наредба 7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони.

За взаимни старания в посока смяна на нормативната уредба, обвързвана с договорите за настоящ и главен ремонт, прикани министърът на днешната среща и посочи нуждата от това.

„ Искам да сложа ред и малко да либерализираме нещата, свързани с договорите за ТРП “, изясни проектант Шишков и добави, че сега законодателството е това, което основава проблем. Технологиите напредват, а законът е на едно място, по тази причина е належащо законът да бъде обвързван с новите технологии, с цел да може да работи, не да пречи на технологиите, уточни районният министър. Според него строителството като метод на осъществяване е изпреварило законодателството и точно това би трябвало да се промени.

От КСБ показаха подготвеност за даване на експертиза по повод промени в нормативната база.

По време на днешната среща бе разискван и въпросът с идната стратегия за енергийно възобновяване на жилищния фонд и публични здания. Министърът срещна с елементи по програмата представителите на строителния отрасъл и още веднъж акцентира, че насоките за кандидатстване по процедурата към този момент са оповестени за публично разискване.

В края на диалога арх. Шишков и управлението на КСБ се договориха идната седмица да проведат още веднъж взаимна среща, на която да продължи разискването на редица въпроси, отнасящи се за строителния отрасъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР