Строителните дейности на плаж Смокиня край Созопол продължават. Това става

...
Строителните дейности на плаж Смокиня край Созопол продължават. Това става
Коментари Харесай

Строителните дейности на плаж Смокиня продължават

Строителните действия на плаж " Смокиня " край Созопол не престават. Това става месец след поредицата от инспекции, санкции и актове за дейностите на плажа. На пясъчната линия в този момент концесионерът е разположил близо 80 бетонни блока, предопределени за създаване на ново заведение. По предписание на министъра на туризма Стела Балтова през днешния ден беше осъществена документална инспекция на място.

Отново напрежение на плаж " Смокиня ". Десетки 150-килограмови бетонни блокчета са ситуирани на пясъка. Т. нар. бетонни " пети " ще бъдат вградени в пясъка, а на мястото ще бъде построено ново заведение. Според скицата на плажа страната разрешава до 2% застроена повърхност на пясъчната линия.

Концесионерът е безапелационен, че няма да унищожи дюните, които са наоколо.

" 16 години не е имало нощно заведение, което да работи след 23ч. Няма да се построява и не мислим да построяваме. Това са 2 заведения, които виждате. Това ще е ресторант, а това ще е първокласен бийч бар. ", сподели Иван Алексиев, концесионер на плаж " Смокиня ".

Природозащитници обаче считат, че бетонните блокове не са екосъобразни.

" Тези дюни така наречен Ембрионални дюни или зародишни методично са унищожени. Те сега не съществуват, което му дава съображение той върху това място да построява тези обекти. Тези ембрионални дюни са от извънредно значение за целия дюнен комплекс. ", сподели Спас Узунов, Фондация " Биоразнообразие ".

Само преди месец след публично неодобрение, че екскаватор унищожава дюните на плаж " Смокиня " дейностите бяха спрени, а концесионерът санкциониран. Причината - не е съгласувал новата скица с Министерство на туризма.

Служители от Министерството ревизираха на място има ли противозаконен градеж наоколо до пясъчните дюни.

Регионалната дирекция за строителен надзор в Бургас също ревизира преместваем обект ли са бетоновите структурите на новото заведение.

" Проверката демонстрира, че има обекти, които са стартирани без да са издадени позволения за монтаж. ", сподели Крум Митев, контрольор РДНСК-Бургас.

" Към момента има единствено сложени обекти. Ако тръгне да се построява, ще бъде нелегално! ", сподели Георги Илчев, основен експерт Отдел " Строителство " в Община Созопол.

Очаква се и окончателното решение на Министерство на туризма.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР