Строителни акули от Благоевград, Симитли и София влязоха в битка

...
Строителни акули от Благоевград, Симитли и София влязоха в битка
Коментари Харесай

Големи предприемачи в битка за най-голямата обществена поръчка в Банско

Строителни акули от Благоевград, Симитли и София влязоха в борба за най-голямата социална поръчка, обявявана в община Банско през последните години – за близо 14 млн. лева За съпоставяне, бюджетът на общината за цялата 2021 година е 29 млн. лева

Става въпрос за проектирането, строителството и авторския контрол на общинския път от Банско до хижа „ Вихрен “, чиято планирана стойност е 11 069 503 лева без Данък добавена стойност, прецизира Struma.bg. В борбата за апетитния обект компанията на благоевградския строителен бизнесмен Николай Галчев – „ Галчев Инженеринг ЕООД, се изправя против ДЗЗД „ Банско 2021 “, което е обединяване на записаното в Симитли „ Грома Холд “ ЕООД, чийто притежател на капитала е Христо Савев, „ Авон 5 “ ООД на Йордан Еринин, Георги Бенин, Иван Еринин и Георги Златев от Банско, и софийското „ ПСТ Груп “ ЕООД на Камен Кичев, Петко Хитров и Даниел Димитров.

Пътят, който би трябвало да се ремонтира, е строен през 70-те години на предишния век и е с дължина 15,060 км. Изискването е ремонтните действия по него да приключат за не повече от 270 календарни дни. Трасето минава през територията на Национален парк „ Пирин “, отвън регулационните граници на град Банско, и затова в проектодоговора с бъдещия реализатор е включена и дълга уговорка, изискваща опазването на флората и фауната в парка. Обектът е много комплициран за осъществяване – трасето минава напълно през планински терен с огромен надлъжен надолнище, с денивелация от 940 метра сред началото и края на пътя. Напречният габарит на пътното платно варира от 2×2,50 м до 2х3,00 м.

През годините са осъществявани настоящи поправки и преасфалтиране на обособени сектори с компактен асфалтобетон с дебелини 4-6 см, само че кръпките са амортизирани, както и съществуващите водостоци и напречни отводнители, които са отчасти запушени. На места има инсталирани ограничаващи системи за пътища, които са корозирали и огънати. Настилката в по-голямата си част е с хлътвания, пропадания и голям брой пукнатини, има и хипотетични свлачищни процеси.

Любопитно е, че поръчката е с алтернатива за отсрочено осъществяване, тъй като Банско няма пари за ремонта. Общо тази година в бюджета ѝ има заложени единствено 9 млн. лева за кърпежи на всички пътища в общината. Общинската администрация въпреки всичко се надява да успее да получи европейско или държавно финансиране, тъй като става въпрос за главната пътна артерия на хилядите туристи, идващи през зимата в курорта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР