Строителната компания Трейс заведе дело срещу Иво Божков - журналист,

...
Строителната компания Трейс заведе дело срещу Иво Божков - журналист,
Коментари Харесай

Строителна фирма съди журналист

Строителната компания " Трейс " заведе дело против Иво Божков - публицист, блогър и столичен общински консултант, поради срив на акциите й.

Фирмата твърди, че поради негов Facebook статус от 28 август 2018 година нейните акции са се обезценили, което е довело до загуби за 1.4 милиона лв.. Заведеният против Божков иск е на стойност 117 000 лв..

В блога си той дефинира претенциите на " Трейс " като неуместни, защото сривът на акциите е настъпил по-рано: " Спад на акциите настава ден по-рано, на 27 август 2018 година, откакто министър Нанков, дружно с основния прокурор Сотир Цацаров и зам. основния прокурор Борислав Сарафов декларират, че страната ще съди компанията реализатор на пътя, на който на 25 август починаха 20 души. "

Става дума за злополуката с рейс в покрайнините на Своге, при която се оказа, че е имало проблем с пътната настилка.

" Фронталната ми битка против корупцията и разхищението на налозите ни нямаше по какъв начин да мине без последици. Свободното ми изложение на мнение и рецензии, както и съответни дейности свързани с качеството на осъществяване на обекти на компания " Трейс ", ми доведоха показно дело. " - написа Божков.

Той припомня, че историята стартира през есента на 2017 година с необятно разисквания ремонт на бул. " Дондуков ", последван от други сходни планове в центъра на София.

" Всички си спомнят абсурда към публичната поръчка, чиито параметри бяха изменени по време на осъществяването ѝ, тъй като общината беше не запомнила, че паветата са културна историческа полезност. Всички си спомняме рецензиите, които жителите, неправителствените организации като " Спаси София " и аз като общински консултант и жител показвахме всекидневно. Въпреки напъните ни посредством градивна рецензия и умоляване да бъдат взети професионални павьори, управлението на общината се провали и не съумя да предотврати некачествено слагане на павета. " - разяснява Иво Божков.

На 1 декември 2017 година обектът е признат и пуснат, само че при падналия дъжд - още през същия ден, шахтите за отходна вода се оказват запушени и на ъгъла на улиците " Левски " и " Дондуков " се образува голяма локва.

" Скандализиран и гневен от следващото доказателство за мърлявото осъществяване на публичната поръчка, разгласих фотография, която показваше положението на булеварда в деня на приемането на обекта. Малко по-късно бях посъветван да не ги загатвам повече в статусите си, тъй като ще отделят едни пари, с цел да ме държат в съда. " - споделя общинският консултант.

Заради човешките жертви при злополуката край Своге казусът ескалира.

" Бях гневен оттатък лимита, тъй като за разлика от бул. Дондуков, където неравните павета амортизират колите на софиянци, на пътя за Своге към този момент имахме човешки жертви. (...) Погледите на цялото общество, в това число и моят, се обърнаха към изпълнителя на правата, откакто на 27 август министър Николай Нанков в компания на Сотир Цацаров и Борислав Сарафов публично оповестиха, че страната ще съди компанията и следователи с жандармерия влязоха в централата. (...) На 28 август взех решение да споделя наблюденията и мислите си по отношение на публичните поръчки на общинско равнище.
На 31 август Борисов изиска и получи оставките на трима министри поради злополуката. Разследването продължава и през днешния ден, само че резултат няма.
На 22 януари 2019 получих призовка за съда. " - показва Божков, като твърди, че няма да спре борбата с корупцията.

Той споделя, че няма да може да посрещне разноските по адвокатската си отбрана и се обръща към жителите за поддръжка.

" Качествената отбрана за жалост не е безвъзмездна, за това се обръщам към всички свободни жители, с цел да потърся алегорична дребна финансова поддръжка от оптимален брой хора. След като печеля това неуместно дело и задължа разноските по него да ми бъдат върнати, ще даря назад всички получени от вас пари, за значима идея обвързвана с бъдещето на България - децата. " - споделя общинският консултант, като в блога си показва методите, по които хората могат да му окажат поддръжка.

" Трейс " е измежду най-големите реализатори на публични поръчки в региона на пътната инфраструктура у нас. По данни, представени от Иво Божков, компанията е спечелила 108 поръчки за близо един милиард лв., без да се регистрират плановете на нейни дъщерни сдружения.

Освен против Иво Божков, компанията е завела искове против Групово дело БОЕЦ и други 12 самостоятелни организации и медии на обща стойност 1 милион и 400 хиляди лв. (по 117 000 лв. от всеки)./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР