Строителната компания „Артекс Инженеринг“ излиза на протест днес пред сградата

...
Строителната компания „Артекс Инженеринг“ излиза на протест днес пред сградата
Коментари Харесай

„Артекс“ излиза на протест заради „Златен век“

Строителната компания „ Артекс Инженеринг “ излиза на митинг през днешния ден пред постройката на Министерство на районното развиване и благоустройство поради постройката „ Златен век “. В писмо изпратено до медиите от компанията оповестяват, че институциите още веднъж се готвят да спрат градежа, само че и предизвестяват, че този път компанията ще потърси правата си по Закона за отговорността на страната и общините за вреди.

Преди седмици стана ясно, че ДНСК още веднъж ще ревизира постройката, а в скорошно изявление служебният отраслов министър Комитова съобщи, че по проблема ще има дефинитивно решение и че към 10 адвокати проучват документите за противоречивото позволение на постройката. Кметът на „ Лозенец “ пък сезира и Главния прокурор Иван Гешев.

Новият шеф на ДНСК арх. Влади Калинов неведнъж в изявленията изрази терзание точно, че в случай че строителството на постройката още веднъж бъде спряно, компанията може да осъди страната ни за стотици милиони и поради това дейностите на институциите би трябвало да са добре премислени.

„ Нашият митинг не е политически, ние не желаеме оставки и не се вълнуваме от едно или друго персонално предопределение. Протестираме, тъй като настояваме да се съблюдава законът и да се почете решението на съда! Защото желаеме да построим постройката " Златен век ", за която имаме годно позволение за градеж! Защото се надяваме, че към момента не е късно способените органи да премислят позицията си и да вземат умно, вярно и отговорно решение по случая! Защото желаеме постоянна и предсказуема бизнес среда, учредена на правилата на правовата страна “, пишат в писмото си от „ Артекс Инженеринг “, съгласно които разрешението за строителство е годно до ноември 2022 година

Припомня, че Върховният административен съд (ВАС) ce пpoизнece дефинитивно зa строителството на небостъргача „ Златен век “, ĸaтo peши, чe тo може да продължи. Съдът остави в действие решението на Административен съд–София град от 6 ноември 2020 година, с което се анулира решението на ДНСК за прекъсване на строителството на 34-етажната постройка. След решението на съда, някогашният шеф на ДНСК арх. Несторов подаде оставка.

B интepвю зa БHP apx. Kaлинoв ĸoмeнтиpa, чe cлучаят със „ Златен век “ е неповторим и безизходен. Той се влачи още от 1996 година, тъй като още тогава е бил основан организационен проект, който планува построяването на постройка с височина 108 м. на тъкмо това място. Той влиза в действие две години по-късно, макар че е бил оспорван.

Според Калинов главният проблем при „ Златен век “ е смяната в Закона за устройството на територията от 2017 година, с която се удължава срокът на деяние на разрешенията за градеж на всички обекти от тази категория.

„ Допусната е доста тежка неточност, а точно, че не се разяснява какво се случва с към този момент започнатите строителни обекти “, споделя Калинов. Това съгласно него дава опция на всички заинтригувани или наранени страни да вършат разнообразни тълкувания. Има диаметрално противоположни отзиви на специалистите, добави арх. Калинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР