Строители и предприемачи излизат на голям протест на 10 май,

...
Строители и предприемачи излизат на голям протест на 10 май,
Коментари Харесай

Пълна блокада в Пловдив на 10 май! Строители и превозвачи излизат на протест, искат оставки

Строители и бизнесмени излизат на огромен митинг на 10 май, вторник. Служители на строителни компании в Пловдив ще блокират кръстовището пред постройката на Областна администрация на бул. " 6-ти септември " и " Васил Априлов " от 10 до 17 часа. Строителите се афишират срещу връщането пуповете от регионалния шеф Йордан Иванов и упорстват за неговата оставка, като го упрекват в непросветеност и че желае да спре развиването на Пловдив.Те имат позволение от общината за протестните дейности.

Преди броени дни регионалният шеф Йордан Иванов подписа решение, с което счита, че смяната на подробните устройствени проекти от локалния парламент не дават отговор на нормативната уредба, базирайки се на писмо на районния министър Гроздан Караджов и върна 12 ПУП-а. В него се показва мнение, че при върната екологична оценка на Регионална инспекция за опазване на околната среда за новия Общ устройствен план локалният парламент няма право да преглежда решения за измяна на подробни устройствени проекти. Въпреки това, на идната сесия предложенията ще се прегласуват в същия им тип, което значи, че в случай че съберат нужните гласове, губернаторът може да ги вкара в Административния съд, който да вземе окончателното решение. От Община Пловдив обявиха, че няма да се съобразят това решение, а притежателите на строителни компании заплашиха с всеобщи митинги, защото по този метод ще се блокира строителството в града, а близо 25 000 души заети в този бранш ще останат без прехранване.

„ Едно писмо на министъра не може да стопира ПУП-ове на цялостен град, още повече, че това не е административен акт. На 10 май ще протестираме превозвачи, пътни компании, като и регионална администрация ще я затворим, да не работи, както те не дават на нас.

Аз попитах господин Иванов, в случай че на следващия ден Административен съд каже, че е законно приемането на ПУП-ове, ще понесе ли политическа отговорност и си подаде оставката? Той сподели, че носи такава пред министър-председателя. Значи той не носи такава пред нас. Ние не сме във война, желаеме да работим – дали по новия или остарелия Общ устройствен план. Дайте ни законово съображение. Не е обикновено да се стопира развиването на цялостен град. Така се блокира строителство на детски градини, учебни заведения, улици, частния сектор… Защо се прави? Защото това е гербаджийска община и Данчо Иванов желае да стане кмет, е, но по този начин няма да стане такъв”, съобщи притежателят на " ПИМК " Илиян Филипов.

Областният шеф съобщи, че тези решения не са мораториум върху строителството.

„ Правната сигурност се подкопава с тези решения. Има една работа, която би трябвало да се свърши. Аз съм представител на страната, регионален шеф на Гроздан Караджов, който дава методическо напътствие, което аз би трябвало да съблюдавам. На първо място е законността”, сподели Иванов. Той съобщи, че цялата работа можела да се свърши за три дни, като той е поел ангажимент новата екологична оценка да се прегледа в границите на седмица щом влезе в Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Според основния проектант обаче би трябвало най-малко месец, защото работата е доста и има софтуерни периоди.

На 10 май ще се организира и Национален митинг на превозвачите, който ще прекъсне доставката на питателните вериги. Исканията на митинга са оставките на министрите на превоза, районното развиване и финансите Николай Събев, Гроздан Караджов и Асен Василев заради некадърно ръководство на страната.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР